Na hlavný obsah

Masaker farmárov v Nigérii. OSN ukazuje na teroristov z Boko Haram

Farmárov napadli, keď zberali úrodu.

Masaker farmárov v Nigérii. OSN ukazuje na teroristov z Boko Haram
Radikálna islamská organizácia vyčíňa na území Nigérie, Čadu aj Kamerunu. Foto: TASR/AP

Pri masakroch na severovýchode Nigérie zahynulo v sobotu (28. 11.) najmenej 110 ľudí. Vyplýva to z aktualizovaných údajov, ktoré zverejnila Organizácia Spojených národov (OSN). Podľa prvých správ pravdepodobne členovia extrémistickej organizácie Boko Haram zabili najmenej 43 ľudí. Odhad neskôr zvýšili na minimálne 70 obetí.

„Ozbrojení muži na motocykloch vykonali brutálny útok na civilistov, mužov aj ženy, ktorí zberali úrodu na poliach,“ uviedol koordinátor humanitárnej pomoci OSN v Nigérii Edward Kallon. Mnohí ďalší obyvatelia utrpeli zranenia a existujú podozrenia z únosov viacerých žien. Podľa predstaviteľa OSN je to zatiaľ najhorší útok na civilistov v krajine od začiatku roka.

Farmárov a rybárov v štáte Borno na severe Nigérie napadli v čase, keď zberali úrodu na ryžovom poli. V ten istý deň obyvatelia štátu prvý raz po 13 rokoch hlasovali vo voľbách miestnych vládnych rád, hoci mnohí sa na voľbách nezúčastnili.

Teroristická organizácia Boko Haram, ktorej útok pripisujú, sa k nim zatiaľ neprihlásila. Boko Haram sa radí k najnebezpečnejším islamským militantným organizáciám sveta popri Islamskom štáte či al-Káide. Z Nigérie, ktorá je jej domovskou krajinou, často preniká aj na územia Nigeru, Kamerunu a Čadu. Prezývajú ju aj ako Islamský štát v západnej Afrike.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet