Na hlavný obsah

Matovič ponúkol sektorom zasiahnutým pandémiou komunitné testovanie

Malo by prísť raz za tri týždne.

Matovič ponúkol sektorom zasiahnutým pandémiou komunitné testovanie
Na snímke zľava predseda vlády SR Igor Matovič a hlavný hygienik SR Ján Mikas. Foto: TASR

Plošné testovanie je cesta, ako by sme mohli držať koronavírus pod kontrolou. Skonštatoval to predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) po utorkovej (10. 11.) diskusii so zástupcami sektorov, ktoré zasiahla pandémia. Navrhuje komunitné pretestovanie antigénovými testami raz za tri týždne, ktoré by naviazalo na to celoplošné, aby mohli byť otvorené jednotlivé prevádzky ako divadlá, hotely, reštáurácie či fitness centrá.

„Povedali sme si, že otvorenie prevádzok nám spôsobí nárast epidémie a čísla by sa mohli vyšplhať na dvojnásobok pôvodného stavu. Preto som im ponúkol cestu pretestovania raz za tri týždne. Bol by to hlas jednotlivých komunít, ktoré by poznali svojich klientov a sami zriadili odberové miesta v reštauráciách, školách, divadlách, na farách či v posilňovniach,“ špecifikoval s tým, že štát by zabezpečil materiál na pretestovanie aj dohľad.

„Spoločne by sme si mohli dopriať viac slobody,“ povedal. Jednotliví zástupcovia sa teraz podľa neho budú rozprávať v rámci svojich sektorov, či do tohto projektu ísť. Rozhodnutie by malo prísť v piatok (13. 11.). Premiér tiež dodal, že predĺženie núdzového stavu, ktoré malo pôvodne byť v rozsahu 90 dní, sa môže napokon skresať na 45. V stredu bude o tom rokovať vláda.

„Testovanie na úrovni komunít bude veľmi zložité. Preto jednotlivé skupiny budú tieto veci prediskutovávať a koncom týždňa zhodnotíme, či budú mať takéto podmienky význam. Za nich by boli otvorené kultúrne či športové podujatia. Je to výzva pre nich i ľudí samotných,“ nadviazal na Matovičove slová hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko