Na hlavný obsah

Mladí hongkonskí aktivisti sa priznali k organizácii protestov, sú vo väzbe

Priznanie by im mohlo zaručiť nižší trest.

Mladí hongkonskí aktivisti sa priznali k organizácii protestov, sú vo väzbe
Hongkonskí aktivisty sprava - Joshua Wong, Ivan Lam a Agnes Chowová počas svojho príchodu na súd. Foto: SITA/AP

Troch hongkonských prodemokratických aktivistov vzali v pondelok (23. 11.) do väzby po tom, ako sa priznali k nabádaniu na nelegálne zhromažďovanie počas vlaňajšej vlny protivládnych protestov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prodemokratickí aktivista Joshua Wong a jeho dvaja spolupracovníci Ivan Lam a Agnes Chowová sa pred súd opätovne postavia 2. decembra, kedy by mal byť vynesený verdikt, informuje agentúra AFP. Všetci traja môžu byť odsúdení až na tri roky väzenia.

Skutky, pre ktoré sa trojica ocitla pred súdom, sa udiali ešte predtým, ako Čína v júni prijala prísny zákon o národnej bezpečnosti. Aktivisti sa tak vyhli možnému doživotnému trestu.

Priznanie môže znížiť ich trest

Joshua Wong sa na súde priznal k zorganizovaniu a nabádaniu na nezákonné zhromažďovanie. Nepriznal sa však k tretiemu obvineniu z vedomej účasti na následnom nedovolenom zhromaždení, približuje Reuters.

K niektorým z obvinení sa priznali aj zvyšní dvaja aktivisti. Ide o súčasť taktiky, ktorá by im mala zaručiť miernejší trest. Obvinenia konkrétne súvisia s protestom, ktorý sa vlani v lete konal pred hlavným sídlo hongkonskej polície.

„Budeme pokračovať v boji za slobodu… teraz nie je čas na to, aby sme sa podlizovali Pekingu a vzdali sa,“ povedal Wong novinárom pred začatím súdneho procesu.

Masové protivládne demonštrácie sa v Honkongu, ktorých účastníci protestovali proti zasahovaniu Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu, pravidelne konali od júna 2019. Trvali zhruba sedem mesiacov a zúčastnili sa na nich milióny ľudí.

Ustali až v dôsledku pandémie koronavírusu a po zavedení nového bezpečnostného zákona, ktorý umožňuje prísne trestanie osôb na základe vágne formulovaných obvinení zo separatizmu, terorizmu a spolupráce so zahraničnou mocnosťou. Previnilcom hrozia väzenské tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet