Na hlavný obsah

Moslimovia sa búria: Bangladéš a Indonézia zažívajú protifrancúzske demonštrácie

Dôvodom sú výroky prezidenta Emmanuela Macrona.

Moslimovia sa búria: Bangladéš a Indonézia zažívajú protifrancúzske demonštrácie
Protest proti francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi v bangladéšskom hlavnom meste Dháka. Dosiaľ išlo o najväčšiu protifrancúzsku demonštráciu. (2. novembra 2020) Foto: TASR/AP

Tisíce moslimov v pondelok (2. 11.) protestovali pri francúzskom veľvyslanectve v indonézskej Jakarte proti francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi za jeho výroky po nedávnych útokoch islamských radikálov vo Francúzsku. Približne 50 000 ľudí súbežne protestovalo aj v bangladéšskej metropole Dháka.

Demonštranti v Jakarte označili Macrona za „skutočného teroristu“, požadovali odvolanie francúzskeho veľvyslanca a bojkot francúzskeho tovaru. Macrona sa podľa nich musí ospravedlniť a odvolať svoje predchádzajúce výroky.

„My, moslimovia, odpúšťame, ale ak neodvolá svoje slová o karikatúrach (Mohameda, pozn. red.) a neospravedlní sa, budeme ním navždy pohŕdať,“ citovala agentúra Reuters jedného z účastníkov.

Obhajoval karikatúry, moslimovia protestujú

Macron moslimov pobúril svoju obranou práva na slobodu slova a tlače pri obhajovaní karikatúr proroka Mohameda, ktoré sa znovu objavili vo Francúzsku v čase procesu súvisiacim s teroristickým útokom na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo z roku 2015.

Šestnásteho októbra zabil islamský radikál francúzskeho učiteľa dejepisu Samuela Patyho, ktorý karikatúry použil pri výučbe, 29. októbra zavraždil muž nožom v bazilike v Nice troch ľudí. Indonézsky prezident Joko Widodo útok v Nice odsúdil rovnako ako Macrona, ktorého slová podľa neho urážajú islam a narúšajú jednotu moslimov.

Demonštranti v Dháke žiadali bojkot francúzskeho tovaru, ale poriadkové sily im nedovolili priblížiť sa k francúzskemu veľvyslanectvu. Kým podľa polície sa zišlo 50 000 ľudí, usporiadatelia, ktorými sú islamistické skupiny, hovoria až o dvojnásobku účastníkov. V Bangladéši to bola za týždeň už tretia protifrancúzska demonštrácia.

Indonézia a Bangladéš sú väčšinovo moslimskej štáty, spolu majú približne 400 miliónov obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet