Na hlavný obsah

Najvýznamnejší ľudsko-právny dokument v histórii Európy oslavuje 70 rokov

Slovensko sa k nemu pripojilo 1. januára roku 1993.

Najvýznamnejší ľudsko-právny dokument v histórii Európy oslavuje 70 rokov
Vlajky členských štátov EÚ v Bruseli. Foto: TASR

Európa si v stredu 4. novembra pripomína 70. výročie vzniku najdôležitejšieho ľudsko-právneho dokumentu na európskom kontinente v dejinách – Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Napriek značnému pokroku, ktorý sa podarilo dosiahnuť v oblasti ochrany ľudských práv, Dohovor ani po 70. rokoch nestráca svoj význam. Je výnimočný nielen v tom, že zaväzuje jednotlivé štáty ochraňovať ľudské práva a slobody, ale zároveň poskytuje jednotlivcom procesné nástroje na priame uplatnenie takto zaručených práv a slobôd voči štátu prostredníctvom Európskeho súdu pre ľudské práva.

Na archívnej snímke vidieť vtedajšiu generálnu tajomníčku Rady Európy (RE) Catherine Lalumierová a vtedajšieho slovenského ministra zahraničných vecí Jozefa Moravčíka. Palác Európy v Štrasburgu sa v podvečer 30. júna 1993 stal miestom slávnostného aktu prijatia Slovenskej a Českej republiky za 30. a 31. člena RE.Foto: TASR
Foto: TASR

„Aj po siedmich dekádach má Európsky dohovor o ľudských právach svoje nezastupiteľné postavenie. Spolu s Európskym súdom pre ľudské práva prispieva k dodržiavaniu, ochrane a rozvoju ľudských práv v Európe,“ vyhlásil na pôde Rady Európy (RE) v súvislosti s výročím dokumentu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Nezameniteľné miesto dohovoru v európskej spoločnosti vyzdvihla aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. „Napriek značnému pokroku, ktorý sa podarilo dosiahnuť v oblasti ochrany ľudských práv, ani po 70. rokoch dohovor nestráca svoj význam. Práve naopak, obzvlášť dnes, keď je celý svet skúšaný pandémiou, je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým dohliadať na ochranu práv a slobôd,“ uviedla na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko