Na hlavný obsah

Nemci očakávajú nárast úmrtí, v niektorých ruských regiónoch chýbajú lieky

Česko eviduje takmer 150 000 aktívnych prípadov.

Nemci očakávajú nárast úmrtí, v niektorých ruských regiónoch chýbajú lieky
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V Českej republike zaznamenali za stredu 11. novembra 8 925 nových prípadov nákazy koronavírusom a 108 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených vo štvrtok (12. 11.) ráno na webe českého ministerstva zdravotníctva.

Česko v súčasnosti eviduje 147 994 aktívnych prípadov nákazy. Doteraz sa z ochorenia vyliečilo 285 241 osôb. K stredajšej 18.00 h bolo hospitalizovaných 7 890 pacientov.

Celkovo sa v ČR od začiatku pandémie nakazilo 438 805 ľudí a 5 570 zomrelo v dôsledku ochorenia COVID-19, ktoré vírus spôsobuje. Údaje o úmrtiach však bývajú doplňované spätne aj za niekoľko dní, preto sa často menia.

Oproti minulému týždňu klesol počet nových prípadov a mierne aj počet hospitalizovaných. Počet ľudí vo vážnom zdravotnom stave však naďalej ostáva na 113, píše portál Novinky.cz.

Špeciálne záchranárske vozidlá vo štvrtok prevezú desať infikovaných pacientov z nemocnice v Benešove do pražskej motolskej nemocnice. Pacienti majú stredne ťažký priebeh choroby, ani jeden nie je na umelej pľúcnej ventilácii, uviedla na twitteri Zdravotnícka záchranná služba hlavného mesta Praha.

Takmer 90 mŕtvych v Maďarsku

V Maďarsku pribudlo za uplynulý deň 3 927 infikovaných a 87 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Informuje o tom vo štvrtok stránka operačného štábu koronavirus.gov.hu.

V krajine sa doteraz infikovalo 126 790 ľudí a 2 784 osôb nákaze podľahlo. Z ochorenia COVID-19 sa zotavilo 29 302 osôb. Aktuálne je infikovaných 94 704 ľudí, z nich 24 percent pochádza z Budapešti.

Na snímke chodci s ochrannými rúškami kráčajú ulicami Budapešti.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

V nemocničnom ošetrení je 6 426 pacientov, z ktorých 486 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Poľsko hlási vyše 9 000 obetí

V Poľsku pribudlo v stredu 22 683 nových prípadov nákazy a 275 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom vo štvrtok agentúra PAP s odvolaním sa na aktuálne údaje poľského ministerstva zdravotníctva. Od vypuknutia pandémie Poľsko zaznamenalo už 641 496 prípadov nákazy. Ochorenie COVID-19 si tam doteraz vyžiadalo 9 080 obetí.

Podľa ministerstva sa za posledných 24 hodín vykonalo viac ako 57 200 testov na prítomnosť koronavírusu, približne 40 percent bolo pozitívnych. Najviac prípadov (3 911) hlásilo Sliezsko, nasledujú Veľkopoľské (2 232) a Malopoľské vojvodstvo (2 132).

Hospitalizovaných je podľa štvrtkových údajov ministerstva 21 899 ľudí s potvrdenou infekciou (+378), ďalších 404 352 osôb je v karanténe (-26 752) a 27 706 pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom (-8 557). Z ochorenia COVID-19 sa dosiaľ vyliečilo 254 349 ľudí  (+11 474).

V sobotu 7. novembra, keď bol zaznamenaný doteraz najvyšší denný prírastok infikovaných (27 875), vstúpili v Poľsku do platnosti ďalšie karanténne opatrenia, ktoré budú trvať najmenej do 29. novembra. Uzavreté sú všetky obchody v nákupných centrách s výnimkou potravín, drogérií či lekární, pričom menšie obchody musia obmedziť počet zákazníkov na jednu osobu na desať štvorcových metrov.

Dočasne sú uzavreté tiež kiná, divadlá a ďalšie kultúrne inštitúcie. Všetky školy prešli na dištančnú výučbu. Hotely môžu ubytovávať len obchodných cestujúcich.

V Nemecku predpokladajú nárast úmrtí

Situácia v súvislosti so šírením koronavírusu v Nemecku je naďalej vážna; v celej krajine sa počet infikovaných stále zvyšuje, pričom za posledných 24 hodín hlásili takmer 22 000 nových prípadov. Povedal to na štvrtkovej tlačovej konferencii v Berlíne šéf Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler, informovala agentúra DPA.

Nemecko eviduje za uplynulých 24 hodín 21 866 novoinfikovaných, čo je o takmer 3 400 viac ako bolo hlásených v stredu. Do štvrtka pribudlo aj 215 nových súvisiacich úmrtí a ich doterajší celkový počet tak stúpol na 11 982. Celkovo evidujú v krajine 727 553 pozitívne testovaných a 467 800 už vyliečených ľudí.

Lothar predpokladá, že stúpať bude naďalej počet ľudí s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19, ako aj počet úmrtí. Je potrebné počítať s tým, že nemocnice narazia na hranice svojich kapacitných možností, dodal. S obozretným optimizmom sa šéf RKI vyjadril k tomu, že krivka novoinfikovaných v poslednom období nestúpa tak prudko ako predtým. Dodal však, že zatiaľ nie je isté, či pôjde o stabilný vývoj. Z hodnoty 1 na 0,89 sa znížilo i reprodukčné číslo udávajúce, koľko ďalších osôb sa nakazí od infikovaného človeka.

Čiastočný lockdown v platnosti

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn vo štvrtok pre rozhlasovú stanicu RBB uviedol, že obmedzenia zavedené s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu pravdepodobne zostanú v platnosti aj počas zimy, keďže počet novoinfikovaných je stále vysoký. Stretnutia viac ako 10-15 ľudí počas vianočných osláv či iných spoločenských zhromaždení podľa jeho slov nebudú zrejme možné.

Zatvorená vinotéka na slávnej Drosselgasse v nemeckom meste Rüdesheim.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Hoci sa krajine darí znižovať počet infikovaných, okamžitý návrat k normálu nebude podľa slov Spahna možný. „Neznamená to, že od decembra či januára budeme môcť znova organizovať svadobné oslavy či vianočné párty akoby sa nič nestalo,“ povedal.

Nemecko sa aktuálne nachádza v druhom týždni zo štvortýždňového čiastočného lockdownu, počas ktorého sú zatvorené reštaurácie, bary, športové, voľnočasové i kultúrne zariadenia. Otvorené zostávajú naďalej školy i obchody.

V ruských regiónoch chýbajú lieky

Chorobe COVID-19, ktorú vyvoláva koronavírus, podľahlo v Rusku za posledných 24 hodín ďalších 439 ľudí. Od začiatku pandémie v Rusku evidujú 32 032 úmrtí súvisiacich s koronavírusom.

Podľa operatívneho štábu v krajine bolo za uplynulých 24 hodín zaregistrovaných aj 21 608 nových prípadov koronavírusovej infekcie, informovala agentúra Interfax. Dodala, že vykonaných bolo 591 000 testov.

Na snímke ľudia s ochrannými rúškami čakajú v ambulancii nemocnice na ošetrenie v sibírskom meste Omsk v Rusku.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok na brífingu v Moskve priznal, že v niektorých z 85 regiónov Ruska je nedostatok liekov na liečbu koronavírusovej infekcie. Ubezpečil však, že federálne úrady prijímajú opatrenia na kontrolu ich distribúcie do regiónov a doplnenie zásob.

Ministerstvo dopravy a spojov medzičasom informovalo, že zriadilo osobitnú telefonickú linku, na ktorej môžu lekári či lekárne operatívnym štábom nahlasovať výpadky v zásobovaní potrebnými liekovými preparátmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet