Na hlavný obsah

Nemecko aj Británia hlásia najvyšší prírastok prípadov, v Poľsku sa koronavírusom nakazil exprezident

Londýn eviduje už viac ako 50 000 obetí ochorenia COVID-19.

Nemecko aj Británia hlásia najvyšší prírastok prípadov, v Poľsku sa koronavírusom nakazil exprezident
Na snímke chodci s ochrannými rúškami kráčajú ulicami Budapešti. Foto: TASR/AP

V Českej republike zaznamenali za štvrtok (12. 11.) 7 874 nových prípadov nákazy koronavírusom a prinajmenšom 91 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v piatok 13. novembra nadránom na webe českého ministerstva zdravotníctva.

Od začiatku pandémie tak v ČR celkovo zaznamenali už 446 675 potvrdených prípadov nákazy a 5 755 súvisiacich úmrtí. Z ochorenia COVID-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 300 719 pacientov. V súčasnosti je v ČR 140 201 aktívnych prípadov nákazy, z čoho je 7 564 osôb hospitalizovaných.

Šírenie infekcie v ČR sa v ostatnom čase zrejme spomaľuje, uviedol s ohľadom na čiastkovú bilanciu i v porovnaní s údajmi z minulého týždňa ešte vo štvrtok večer portál Novinky.cz.

Český minister zdravotníctva Jan Blatný vo štvrtok v Poslaneckej snemovni parlamentu avizoval, že v pondelok navrhne vláde, aby parlament požiadala o predĺženie núdzového stavu o 30 dní. Núdzový stav aktuálne platí do 20. novembra, pričom jeho predĺženie musia schváliť poslanci.

Bez núdzového stavu by vláda nemohla obmedzovať napríklad zhromažďovanie osôb. Blatný v tejto súvislosti varoval, že ak by išlo iba o odporúčania, ktorých dodržiavanie by bolo dobrovoľné, ich účinnosť by významne klesla a o dva či tri týždne by mohol v krajine nastať zásadný zlom k horšiemu.

Nové opatrenia v Maďarsku

V uplynulých 24 hodinách zaznamenali v Maďarsku 5 097 prípadov nákazy a 99 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Informoval o tom v piatok operačný štáb na serveri koronavirus.gov.hu.

Celkový počet infikovaných koronavírusom od vypuknutia epidémie dosiahol 131 887 a zomrelo celkom 2 883 pacientov. Aktuálne je infikovaných 99 202 osôb, z infekcie sa zotavilo 29 802 ľudí. V nemocniciach ošetrujú 6 690 chorých, z ktorých 518 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Denný prírastok nákazy koronavírusom v Maďarsku.Foto: worldometers.info
Foto: worldometers.info

Od stredy platí v Maďarsku v čase od 20.00 h do 05.00 h zákaz nočného vychádzania, ako aj zákaz zhromažďovania sa a športové zápasy sa konajú bez divákov.

V Poľsku sa infikoval aj exprezident

Vo štvrtok pribudlo v Poľsku 24 051 prípadov potvrdenej nákazy koronavírusom, čo je o 1 368 viac ako v bilancii za stredu, a 419 súvisiacich úmrtí. Laboratóriá vykonali viac ako 57 500 testov, z toho vyše 4 000 antigénových. To znamená, že takmer 42 percent testov malo pozitívny výsledok, informoval v piatok spravodajský portál TVN24.pl s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

Denný prírastok nákazy koronavírusom v Poľsku.Foto: worldometers.info
Foto: worldometers.info

Zo 419 obetí s diagnostikovaným ochorením COVID-19 nemalo 88 žiadne pridružené choroby, takže príčinou ich smrti bola infekcia vírusom SARS-CoV-2. O 399 sa zvýšil aj počet nemocničných lôžok obsadených „covidovými“ pacientmi a o 39 aj počet pacientov odkázaných na prístrojovú podporu dýchania.

Výskyt koronavírusu v Poľsku prvýkrát potvrdili 4. marca a odvtedy sa ním infikovalo vyše 665 500 ľudí. Od vypuknutia epidémie nákaze podľahlo 9 499 ľudí.

Nákaza konavírusom sa medzitým potvrdila aj u exprezidenta Bronislawa Komorowského, informoval portál Onet.pl. V rozhovore s ním Komorowski uviedol, že má horúčku a kašeľ.

Na snímke poľský exprezident Bronislaw Komorowski.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Dodal, že od vypuknutia pandémie sa zdržiava len vo svojom dome v dedine Buda Ruska v Podleskom vojvodstve a netuší, ako a kde sa mohol nakaziť.

Najviac prípadov v Nemecku od vypuknutia epidémie…

Za uplynulých 24 hodín bolo v Nemecku napriek novým reštriktívnym opatreniam, ktoré v rámci čiastočného lockdownu platia už týždeň a pol, hlásených 23 542 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o vôbec najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Vyplýva to z piatkových údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), píše agentúra DPA.

Doterajší rekord 23 399 novoinfikovaných bol hlásený minulú sobotu (7. 11.). Do piatka pribudlo aj 218 nových súvisiacich úmrtí a ich doterajší celkový počet tak stúpol na 12 200. Celkovo evidujú v krajine 751 095 pozitívne testovaných a 481 700 už vyliečených ľudí.

Denný prírastok nákazy koronavírusom v Nemecku.Foto: worldometers.info
Foto: worldometers.info

Nemecko zaviedlo 2. novembra na mesiac prísne opatrenia vrátane zatvorenia reštaurácií, barov, športových, voľnočasových i kultúrnych zariadení. Otvorené zostávajú naďalej školy i obchody. Efekt zavedených opatrení sa však podľa RKI prejaví najskôr do dvoch až troch týždňov vzhľadom na časový rozstup medzi nákazou, prejavenými symptómami a následným otestovaním, pripomína DPA.

… rovnako tak aj v Británii

Británia hlásila vo štvrtok 33 470 nových prípadov nákazy. Ide o najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. V súvislosti s nákazou tam zaznamenali aj 563 nových úmrtí, informovala agentúra Reuters. Británia zaznamenáva vyšší počet takýchto úmrtí než iné pandémiou najzasiahnutejšie európske krajiny, pričom jediné krajiny na svete, ktoré ju v tomto smere predstihujú, sú USA, Brazília, India a Mexiko.

Británia úmrtia na ochorenie COVID-19 uvádza v prípade, že sa týkajú osôb, ktoré mali v posledných 28 dňoch pozitívny test na koronavírus spôsobujúci toto ochorenie. Touto metódou dosiaľ celkovo zaznamenala už vyše 50 000 úmrtí.

Denný prírastok nákazy koronavírusom vo Veľkej Británii.Foto: worldometers.info
Foto: worldometers.info

Riaditeľ Národnej zdravotnej služby (NHS) v Anglicku Stephen Powis tvrdí, že je potrebné znížiť šírenie infekcie. Potom podľa jeho slov prirodzene dôjde aj k zníženiu úmrtí, a tým pádom k zmenšeniu tlaku, akému sú vystavené nemocnice.

Premiér Boris Johnson zaviedol od 5. novembra pre Anglicko na jeden mesiac opätovný lockdown s rozsiahlymi obmedzeniami týkajúcimi sa najmä spoločenských aktivít.

Na kombosnímke hore londýnska Old Compton Street plná ľudí, ktorí večerajú a pijú nápoje vonku na ulici v stredu 4. novembra 2020, deň pred zavedením druhého lockdownu v Anglicku a dole tá istá ulica, takmer prázdna vo štvrtok 5. novembra 2020.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Školy a univerzity tam však na rozdiel od jarného lockdownu môžu byť naďalej otvorené. Johnson obmedzenia zaviedol pre obavy, že narastajúce počty prípadov nákazy preťažia tamojšie zdravotníctvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet