Na hlavný obsah

Nemecko varuje pred hrozbou teroristického útoku

Medzi islamskými radikálmi to podľa šéfa nemeckej kontrarozviedky vrie.

Nemecko varuje pred hrozbou teroristického útoku
Teroristický útok vo Viedni. Foto: SITA/AP

Nemecko musí lepšie a ostražitejšie sledovať osoby, ktoré považuje za bezpečnostnú hrozbu. Vyhlásil to šéf Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) Thomas Haldenwang. Varovanie šéf civilnej kontrarozviedky vyslovil v súvislosti s pondelkovým (2. 11.) teroristickým útokom vo Viedni, pri ktorom islamský radikál zabil štyroch ľudí.

„Aj my v Nemecku musíme každý deň počítať s islamistickým útokom,“ povedal Haldenwang. Za rozbušku šéf BfV považuje nové spory o karikatúry proroka Mohameda vo Francúzsku. „Emócie islamistov to priviedlo do varu,“ poznamenal.

Za atentátnika z Viedne je považovaný Kujtim Fejzulai, ktorý sa narodil v Rakúsku a ktorý má korene v albánskej menšine žijúcej v Severnom Macedónsku. Po čine, pri ktorom ho polícia zastrelila, sa ukázalo, že bol v apríli 2019 odsúdený pre teroristické spolčovanie sa, keď sa pokúsil odcestovať do Sýrie a pridať sa tam k Islamskému štátu. V decembri toho istého roku ho pre svoj nízky vek podmienečne prepustili na slobodu a zúčastnil sa deradikalizačného programu. Organizácia Neustart, ktorá program organizovala, ho ale nikdy za zmeneného nepovažovala.

Problémy s islamskými radikálmi má aj Nemecko, ktoré si vedie ich evidenciu. Haldenwang sa obáva, že i medzi týmito osobami by sa mohol nájsť niekto, kto by sa v súvislosti s aktuálnym dianím pokúsil o podobný útok v Nemecku. „Berieme veľmi vážne, že aj táto komunita v Nemecku veľmi živo debatuje o týchto udalostiach a o preukázaní solidarity so svojimi francúzskymi spoluveriacimi,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet