Na hlavný obsah

Netradičná žaloba na súde v Štrasburgu. Šesť detí ovbviňuje 33 krajín

Najmladšia žalobkyňa má osem rokov.

Netradičná žaloba na súde v Štrasburgu. Šesť detí ovbviňuje 33 krajín
Mladí protestujú za ochranu klímy po celom svete. Foto: TASR/AP

Za prípustnú označil v pondelok (30. 11.) Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu klimatickú žalobu šiestich detí a mladých ľudí z Portugalska, ktorú podali na 33 krajín. Podľa agentúry DPA tak padla prvá veľká prekážka v snahe prinútiť európske vlády zefektívniť boj proti klimatickej zmene.

„Cieľom žaloby je získať právne záväzné rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý bude od vlád v Európe vyžadovať, aby podnikli potrebné naliehavé kroky a zastavili klimatickú krízu,“ píše sa v dokumente.

Skupina, ktorej najmladšou členkou je osemročná aktivistka, podala žalobu na Európsky súd v septembri minulého roku. Reagovala na ničivé požiare v roku 2017, pri ktorých v juhoeurópskej krajine zomrelo vyše 120 ľudí. Vedci podľa aktivistov potvrdili, že pri vzniku a šírení požiarov zohrala úlohu aj zmena klímy.

Máme len jednu planétu a ja ju mám veľmi rád. Nemáme, kam inam by sme išli,“ povedal pre stanicu NBC jeden z členov skupiny, dvanásťročný André Oliveira.

Majú tri mesiace na vyjadrenie

Súd predmetným krajinám nariadil, aby vo veci zaujali stanovisko a považovali ju za svoju „prioritnú záležitosť“. K žalobe sa budú musieť vyjadriť do konca februára. Medzi žalovanými 33 krajinami sa okrem 27 členských štátov EÚ nachádzajú aj Spojené kráľovstvo, Švajčiarsko, Nórsko, Rusko, Turecko a Ukrajina.

Aktivistov podporuje medzinárodná nezisková organizácia pre oblasť porušovania ľudských práv (GLIN) a tím piatich londýnskych právnikov. Šéf organizácie GLIN Gearóid Ó Cuinn označil rozhodnutie súdu za „veľmi významnú udalosť“, keďže súd týmto spôsobom rieši iba „malý zlomok prípadov“.

Súd sa bude v prvom rade usilovať o dosiahnutie mimosúdneho vyrovnania. Ak k nemu nedôjde, prípad bude predmetom súdneho procesu. Ak aktivisti spor vyhrajú, dotknuté krajiny sa budú musieť právne zaviazať, že znížia emisie tak, ako bolo uvedené v požiadavkách z Parížskej dohody v roku 2015. Krajiny by taktiež museli uviesť emisie vo svojich zámorských teritóriách vrátane tých, ktoré produkujú ich nadnárodné spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet