Na hlavný obsah

Nový test rozozná chrípku od koronavírusu, je to ďalší úspech slovenských vedcov

Test je už certifikovaný a predávať sa bude po celom svete.

Nový test rozozná chrípku od koronavírusu, je to ďalší úspech slovenských vedcov
Na snímke slovenský biochemik Pavol Čekan z firmy MultiplexDX. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenským vedcom sa podarilo vyvinúť unikátny test na koronavírus. Na základe jednej vzorky dokáže súčasne zistiť prítomnosť vírusov chrípky aj koronavírusu SARS-CoV-2. Obe ochorenia majú podobné príznaky, je pri nich ale potrebná iná liečba, a tak je dôležité včas ich rozoznať.

„Trochu mi je ľúto, že sme neboli rýchlejší, ale chceli sme si dať záležať. Tento test má 100 % špecificitu a detekčný limit 2 kópie virálnej RNA na reakciu. Týmto sa radí medzi najlepšie testy, ktoré dokážu presne rozoznať koronavírus a chrípku v jednom teste,“ uviedol na sociálnej sieti biochemik Pavol Čekan z MultiplexDX.

Nový test od slovenskej firmy už získal IVD certifikát od Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL), a tak ho môžu ponúknuť akreditovaným diagnostickým laboratóriám. „Určite ho ponúkneme každému na Slovensku. Ale asi pôjde na dračku viac v zahraničí,“ dodal Čekan. Test je určený na profesionálne laboratórne testovanie a dokáže rozpoznať kmeň chrípky (Influenzy) A a B, ktorý predpokladá v sezóne 2020/2021 WHO.

Test je unikátny viacerými inováciami, napríklad tým, že sa môže minimálne mesiac skladovať pri izbovej teplote. Pri jeho distribúcii sa tak nemusia používať termo boxy so suchým ľadom, vďaka čomu je jeho prevážanie šetrnejšie k životnému prostrediu.

Na vývoji spolupracoval aj Boris Klempa a jeho tím z Biomedicínskeho centra SAV a Edita Staroňová s tímom z ústavu verejného zdravotníctva v Bratislave.

Firme MultiplexDX v spolupráci s inými slovenskými vedcami už v lete podarilo vyvinúť PCR test na koronavírus, ktorý bol špeciálne prispôsobený slovenským kmeňom vírusu. Test vedci ešte viac zdokonalili v októbri. Slovenskej republike firma venovala 100 000 kusov z oboch verzií testu a pomohla tak navýšiť testovacie kapacity v krajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko