Na hlavný obsah

Obžalovaní v kauze žilinských súdov sa priznali

Boli súčasťou korupčnej skupiny, ktorá ovplyvňovala rozhodnutia súdov.

Obžalovaní v kauze žilinských súdov sa priznali
Na snímke policajná eskorta pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku. Foto: TASR/Jakub Kotian

Všetci piati obžalovaní, ktorí sa v piatok (20. 11.) postavili pred senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v kauze úplatkov pre sudcov žilinských súdov, priznali svoju vinu.

Obžalobe v tomto prípade čelia František Tóth, známy aj ako „Veľký Fero“, advokát Ľuboš Mahdoň a tiež Patrik Murza, Anton Bajdík a František Salinger, prezývaný „Malý Fero“. Ten je označovaný za príslušníka žilinského podsvetia.

Tóth a Mahdoň čelia obžalobe pre trestné činy prijímania úplatku, „Veľký Fero“ aj pre legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. Zvyšní obžalovaní čelia obžalobe z podplácania.

ŠTS po piatkovom dokazovaní hlavné pojednávanie prerušil, rozsudok by mal vyniesť 4. decembra. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

„Súd dnes (20. 11.) na hlavnom pojednávaní prijal vyhlásenie o vine u všetkých piatich obžalovaných, skončil dokazovanie, procesné strany predniesli záverečné reči a súd hlavné pojednávanie prerušil do 4. decembra,“ spresnila.

Prokurátor odporučil súdu prihliadnuť na postoj obžalovaných, ktorí trestnú činnosť priznali. Väčšine obžalovaných navrhol podmienečné tresty spojené s peňažnými trestami v rozmedzí od 5 000 do 100 000 eur. Výnimkou je len Anton Bajdík, ktorý je momentálne vo výkone trestu, preto prokurátor navrhol súhrnný nepodmienečný trest dva roky a desať mesiacov.

Podnikateľ známy ako „Veľký Fero“ je obžalovaný, že vo viacerých prípadoch preberal finančné dary v hodnote tisícov až desiatok tisícov eur, ktoré neskôr poskytoval sudcom žilinských súdov. Tí mali za finančné čiastky ovplyvniť rozhodnutia v prejednávaných veciach. Išlo napríklad o rozhodnutia o prepustení z väzby, podmienečnom prepustení z výkonu trestu a tiež zabezpečenie oslobodenia spod obžaloby.

Sudcovia, ktorí podľa policajného vyšetrovania finančné čiastky preberali, sú stíhaní v rámci akcie Plevel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko