Na hlavný obsah

Orbán hádže vinu na Sorosa a nepochybuje, že sa s EÚ nakoniec dohodne

Maďarsko spoločne s Poľskom blokujú dlhodobý rozpočet EÚ.

Orbán hádže vinu na Sorosa a nepochybuje, že sa s EÚ nakoniec dohodne
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Rozpory v súvislosti so sedemročným únijným rozpočtom a fondom koronavírusovej pomoci nakoniec vyriešime, vyhlásil v piatok 20. novembra maďarský premiér Viktor Orbán.

Maďarsko spoločne s Poľskom odmietajú schválenie dlhodobého rozpočtu EÚ, kým bude čerpanie peňazí podmienené dodržiavaním princípov právneho štátu. Situáciu sa nepodarilo vyriešiť ani počas štvrtkovej (19. 11.) videokonferencie lídrov EÚ.

„Rokovania by mali pokračovať a nakoniec dospejeme k dohode. Tak to zvyčajne chodí,“ uviedol Orbán v maďarskom verejnoprávnom rádiu. Pre vyriešenie situácie by podľa neho mohlo existovať niekoľko možností, ktoré budú prijateľné ako pre Maďarsko tak i Poľsko. Sú to varianty, kde „rozhodne právna stránka veci a nie politická väčšina,“ citovali ho médiá. Čo presne tým myslel, neuviedol.

Ukázal prstom na Sorosa

Obe krajiny svojím prístupom riskujú, že prídu o desiatky miliárd eur z európskych fondov. Maďarská ekonomika, ktorá do veľkej miery závisí od európskych dotácií je pritom tento rok pre dosah pandémie v hlbšej recesii, než sa čakalo.

Orbán tiež obvinil amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa z korumpovania európskych politikov. „George Soros platí veľa politikov. Je to skôr on, kto korumpuje európsku politiku,“ uviedol. Dodal, že politici, ktorí kritizujú Maďarsko a Poľsko pre veto rozpočtu, sú Sorosom „platení“.

Vedúci kancelárie poľského prezidenta Krzysztof Szczersk v piatok v poľskej verejnoprávnej televízii uviedol, že Poľsko má právo nesúhlasiť s tým, čo je podľa neho „zle“. „Máme právo hľadať a žiadať nový kompromis,“ podotkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet