Na hlavný obsah

OSN odsúdila vraždu líbyjskej bojovníčky za práva žien

Štyridsaťšesťročnú právničku zavraždili priamo v jej aute.

Misia OSN v Líbyi (UNSMIL) v stredu 11. novembra odsúdila zavraždenie právničky a aktivistky za práva žien, ktorú neznámi muži zastrelili 10. novembra v jej aute v meste Benghází na východe Líbye.

Štyridsaťšesťročná rešpektovaná právnička Hanan al-Barasíová sa v médiách vyjadrovala na tému žien ako obetí násilia. Nakrúcala o tom aj videá, ktoré zverejňovala na sociálnych sieťach. Taktiež viedla lokálne združenie, ktoré sa venovalo ochrane a propagácii práv žien.

Agentúra AFP informovala, že Barasíovú pochovali v deň vraždy na cintoríne v Benghází. Fotografie a videozáznamy z jej pohrebu sa vo veľkom zdieľali na sociálnych sieťach. Na niektorých záberoch je zachytený aj náhrobný kameň, na ktorom sa o Barasíovej píše, že sa stala „mučeníčkou za pravdu“.

Tesne pred svojou násilnou pred smrťou Barasíová na facebooku naživo zverejnila príspevok, v ktorom kritizovala spojencov poľného maršala Chalífu Haftara. Sľúbila odhalenie ich údajných zločinov páchaných na území pod kontrolou Haftarom vedenej Líbyjskej národnej armády.

Smrť Barasíovej vyvolala vlnu hnevu

Misia OSN vo svojom vyhlásení uviedla, že Barasíová „bola kritičkou korupcie, zneužívania právomocí a porušovania ľudských práv“. Jej tragická smrť je podľa UNSMIL „dôkazom hrozieb, ktorým čelia líbyjské ženy, keď sa odvážia hovoriť“ a žiada líbyjské úrady o okamžité vyšetrenie vraždy a potrestanie jej páchateľov.

Zabitie Barasíovej vyvolalo v Líbyi ďalšiu vlnu hnevu. Táto krajina pritom zažíva bezprávie a konflikty už celé roky – od zvrhnutia a zabitia dlhoročného diktátora Muamara Kaddáfího v roku 2011.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet