Na hlavný obsah

Otestovať sa cez víkend nechali viac než dva milióny ľudí

Celoplošné testovanie odhalilo pozitivitu 0,66 %.

Otestovať sa cez víkend nechali viac než dva milióny ľudí
Na snímke antigénové testovanie na Slovensku. Foto: TASR

V priebehu uplynulého víkendu (7. 11. – 8. 11.) sa na druhom kole celoplošného testovania na Slovensku na prítomnosť ochorenia COVID-19 zúčastnilo 2 044 855 ľudí. Antigénové testy zachytili 13 509 infekčných osôb, čo znamená pozitivitu na úrovni 0,66 %. Potvrdil to v pondelok minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Organizačne sa na akcii podieľalo takmer 21 000 ľudí. V sobotu 7. novembra otvorili 2 756 a v nedeľu 8. novembra 2 671 odberných miest, vzorky odoberalo dohromady 8 869 zdravotníkov.

V 45 okresoch, kde sa konalo aj druhé kolo, sa nechalo otestovať 1 837 454 ľudí, 11 477 z nich bolo infekčných, čo je 0,62 % infekčných. V minulom týždni počas prvého kola bol podiel infekčných 1,47 %.

Od pondelka od 14.00 h sa spustili okrem odberných miest pri nemocniciach aj odberné miesta v 25 okresoch na Slovensku, ktoré prevádzkuje Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) a odberné miesta budú vo viacerých prípadoch priamo na hasičských staniciach. Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), ktorého o posilnenie testovacích kapacít požiadal premiér Igor Matovič (OĽANO). Ich zoznam zverejnilo Ministerstvo vnútra SR na svojom facebooku i webovej stránke.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) informoval, že v rámci zníženia tlaku prijímajú nemocnice na juhu Slovenska pacientov s ochorením COVID-19 z oblastí na severe Slovenska. „Nestrácajme ostražitosť, situácia v európskych krajinách sa nezlepšuje, musíme dodržiavať opatrenia,“ vyzval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

V utorok (10. 11.) na 14.00 h pozval Matovič (OĽANO) škôl, gastrobiznisu, kultúry, kín, športových klubov či cirkví na spoločné stretnutie. „Ak by sme spoločnými silami dokázali zabezpečiť raz za tri-štyri týždne celoplošné pretestovanie, mohli by sme si dopriať väčšiu mieru slobody,“ naznačil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko