Na hlavný obsah

Parížsky súd opäť odročil pojednávanie s exprezidentom Sarkozym

Očakávaný proces sa tak tento týždeň nezačne.

Parížsky súd opäť odročil pojednávanie s exprezidentom Sarkozym
Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy počas svojho odchodu zo súdu. Foto: SITA/AP/Christophe Ena

Parížsky súd tento týždeň už po druhýkrát odročil proces s bývalým francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym a ďalšími dvoma osobami. Dôvodom je zdravotný stav spoluobžalovaného Gilberta Aziberta, ktorý má problémy so srdcom. Exprezident sa pred súd postaví budúci pondelok (30. 11.).

Senát zároveň vo štvrtok (26. 11.) oznámil svoje rozhodnutie, že zdravotný stav bývalého sudcu Gilberta Aziberta umožňuje jeho prítomnosť v súdnej sieni a bude ju od neho aj vyžadovať. Pojednávanie bude pokračovať 30. novembra za prítomnosti zdravotníkov, informovali francúzske médiá.

Azibertova obhajkyňa argumentovala vysokým vekom, ťažkosťami so srdcom a rizikom nákazy koronavírusom u jej klienta. Bývalý sudca má 73 rokov a už desať rokov je v starostlivosti kardiológa. Obhajkyňa už dvakrát neúspešne požiadala o odročenie súdu. Podľa súdneho lekára je Azibert schopný sa súdu zúčastniť a nehrozí mu žiadne riziko.

Bývalý francúzsky prezident Sarkozy čelí obvineniu z korupcie. Hrozí mu trest odňatia slobody až na desať rokov a peňažný trest vo výške jedného milióna eur. Hlavou štátu bol medzi rokmi 2007 až 2012. Svoju vinu dlhodobo odmieta a proces označuje za spolitizovaný. Spoločne s ním sú z korupcie a zároveň aj z obchodovania s vplyvom obžalovaní aj významný parížsky právnik Thierry Herzog a bývalý sudca kasačného súdu Azibert.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet