Na hlavný obsah

Parlament odsúdil komunistický i fašistický režim, zakázal pamätníky na ich oslavu

Za porušenie zákazu hrozí až dvojtisícová pokuta.

Parlament odsúdil komunistický i fašistický režim, zakázal pamätníky na ich oslavu
Pomník niekdajšieho funkcionára KSČ Vasiľa Biľaka v Krajnej Bystrej, ktorý podpísal pozývací list pre vojská Varšavskej zmluvy k obsadeniu Československa v roku 1968. V roku 2015 ho poškodili červenou farbou.

Umiestňovanie pamätníkov, pomníkov a pamätných tabúľ oslavujúcich komunistický, fašistický alebo nacistický režim bude zakázané. Zakázané tiež bude pomenovávanie ulíc a verejných priestranstiev po predstaviteľoch týchto zločineckých režimov.

Parlament v stredu 4. novembra totiž 82 hlasmi schválil novelu zákona o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému. Tieto zákazy sa nebudú vzťahovať na predstaviteľov režimu, ktorí sa aktívne zapojili do odporu proti komunistickému režimu alebo do protifašistického odboja. Kto zákaz poruší, môže čeliť sankciám až do výšky 2 000 eur.

Novela pomenúva komunistický režim ako odsúdeniahodný, zločinný a nelegitímny, ktorý porušoval ľudské práva a slobody.

„Okrem symbolického zadosťučinenia pre obete komunistického režimu a zvýšenia povedomia verejnosti o podstate komunistického režimu môže takáto právna úprava napomôcť pri stíhaní trestných činov extrémizmu,” myslia si predkladatelia návrhu.

V prípade pochybností o tom, či sa osoba považuje za predstaviteľa režimu založeného na komunistickej ideológii, sa príslušný orgán obráti na Ústav pamäti národa (ÚPN), ktorý je povinný zaslať vyjadrenie do 90 dní. V ňom zároveň posúdi aj možný odpor posudzovanej osoby proti komunistickému režimu.

V prípade pochybností o tom, či sa osoba považuje za predstaviteľa režimu Slovenskej republiky z rokov 1939 až 1945, alebo iného režimu založeného na fašistickej alebo nacistickej ideológii, sa príslušný orgán rovnako obráti na ÚPN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko