Na hlavný obsah

Parlament schválil zrušenie osobitného bankového odvodu

Bankám klesnú náklady o stovky miliónov eur.

Parlament schválil zrušenie osobitného bankového odvodu
Na snímke poslanci Národnej rady SR. Foto: TASR

Od 1. januára budúceho roka na Slovensku dôjde k úplnému zrušeniu osobitného odvodu bánk. Počíta s tým návrh zákona z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorý v utorok (24. 11.) schválil parlament 87 hlasmi zo 138 prítomných poslancov. Návrh nadväzuje na podpísanie memoranda o spolupráci medzi vládou a Slovenskou bankovou asociáciou, ku ktorému došlo ešte v júni tohto roka.

Zrušením odvodu klesnú bankám náklady o stovky miliónov eur. Zákon o osobitnom odvode nadobudol pritom účinnosť od roku 2012. Jeho cieľom bolo zaviesť odvody pre banky a pobočky zahraničných bánk a prispieť tak k vytvoreniu mechanizmov podieľania sa na nákladoch budúcich finančných kríz v bankovom sektore.

Zástupcovia rezortu financií a bánk sa však dohodli na použití prostriedkov z bankového odvodu inak. Podpísali spoločné memorandum k programu Rozvojový fond Slovenska výmenou za zrušenie bankového odvodu.

Poslanci zároveň schválili pozmeňujúci návrh, ktorý sa týka odkladu splátok úverov. Inštitút odkladu je súčasťou zákona lex korona, ktorý je účinný na Slovensku od 9. apríla. Pôvodne sa určilo, že odklad splátok nezhoršuje kreditnú kvalitu dlžníka. Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA) však rozhodol o skončení platnosti usmernenia. Banky budú mať preto povinnosť od 1. januára 2021 postupovať pri hodnotení rizika klientov tak, ako to robili pred vypuknutím pandémie. No ak klient do konca roka požiada o odklad splátok, tak počas celého obdobia odkladu, hoci bude siahať aj do roku 2021, nebude považovaný za zlyhaného a jeho záznam v úverovom registri nebude braný negatívne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika