Na hlavný obsah

Petícia hnutia Klíma ťa potrebuje sa dostala do parlamentu

Budúci týždeň o nej bude rokovať parlamentný výbor.

Petícia hnutia Klíma ťa potrebuje sa dostala do parlamentu
Atmosféra počas protestu s názvom Už nie je na čo čakať! - klimatického štrajku za podpory Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR. Foto: SITA/Branislav Bibel

Petíciu iniciatívy Klíma ťa potrebuje, ktorú podpísalo na Slovensku viac ako 120 000 ľudí. V utorok 24. novembra ju preto prerokuje parlamentný výbor pre životné prostredie. Zástupcovia iniciatívy očakávajú, že požiadavky petície poslanci zohľadnia.

Petícia „Za klímu, za budúcnosť“ žiada poslancov a členov vlády, aby prijali klimatickú krízu ako jednu zo štátnych priorít vyhlásením klimatickej núdze s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu Slovenska do roku 2040.

Signatári zároveň žiadajú zaviazať ministerstvo životného prostredia a ďalšie kompetentné rezorty prípravou stratégie dosiahnutia uhlíkovej neutrality. Podobná stratégia doteraz neexistuje. Poslednou požiadavkou je záväzok vlády na podporu sprísnených klimatických cieľov, ktoré navrhuje Európska únia, ideálne na úrovni redukcie skleníkových emisií o 65 percent do roku 2030.

Rokovanie na výbore pre životné prostredie je podľa zástupcov iniciatívy prvý krok, ale už ten môže určiť, akým spôsobom budú poslanci nakladať s hlasmi viac ako 120 000 ľudí. „Naším cieľom je dostať petíciu na prerokovanie pléna Národnej rady SR už na novembrovej schôdzi, pretože kľúčový samit o klimatických cieľoch EÚ sa uskutoční už v prvej polovici decembra,“ doplnila iniciátorka Marta Fandlová. Dodala, že podporu pre rovnaké ciele, aké má petícia, pred voľbami sľúbili tri zo štyroch strán vládnej koalície, konkrétne OĽANO, Sme rodina a Za ľudí.

Zástupcovia iniciatívy pripomínajú, že požiadavky petície podporili desiatky osobností verejného, kultúrneho a spoločenského života, mimovládne organizácie, kultúrne inštitúcie, vedci a odborníci, prezidentka Zuzana Čaputová aj minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Ten iniciatívu Klíma ťa potrebuje pri príležitosti výročia 17. novembra ocenil cenou za prínos pre ochranu životného prostredia v občianskom sektore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet