Na hlavný obsah

Petra Tomku už tretíkrát zvolili za sudcu Medzinárodného súdneho dvora

V minulosti pôsobil aj ako jeho predseda.

Petra Tomku už tretíkrát zvolili za sudcu Medzinárodného súdneho dvora
Sudca Medzinárodného súdneho dvora Slovák Peter Tomka. Pôsobil aj ako predseda tohto súdu. Foto: TASR/AP/Peter Dejong

Petra Tomku zvolila vo štvrtok (12. 11.) Bezpečnostná rada aj Valné zhromaždenie OSN už po tretí raz za sudcu Medzinárodného súdneho dvora (ICJ), a to na obdobie rokov 2021 – 2030. Jeho deväťročné funkčné obdobie sa začne 6. februára 2021.

V Medzinárodnom súdnom dvore pôsobí od roku 2003 a je aktuálne jeho služobne najstarším členom. V rokoch 2012 až 2015 bol jeho predsedom a v rokoch 2009 až 2012 podpredsedom.

K znovuzvoleniu mu už zagratuloval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS). Na twitteri vyjadril aj vďaku všetkým členským štátom, ktoré podporili jeho kandidatúru.

„Teší ma, že Peter Tomka bol zvolený už po tretíkrát, čo je potvrdením jeho mimoriadnych odborných kvalít. Jeho znovuzvolenie je zároveň významným úspechom slovenskej diplomacie,“ zhodnotil Korčok aj vo vyhlásení rezortu diplomacie.

Pribudol nováčik z Nemecka

Spoločne s Tomkom boli za sudcov ICJ na nasledujúcich deväť rokov vo štvrtok zvolení aj štyria ďalší sudcovia, z ktorých traja budú túto funkciu zastávať taktiež opätovne. Ide o Juliu Sebutindeovú z Ugandy, Yujiho Iwasawu z Japonska a sudkyňu Süe Chan-čchin z Číny, ktorá je aktuálne podpredsedníčkou tohto súdu. Novým sudcom Medzinárodného súdneho dvora sa stal Georg Nolte z Nemecka.

O post sa celkovo uchádzalo osem kandidátov. Hlasovanie o nich prebehlo v BR OSN i Valnom zhromaždení OSN už v stredu 11. novembra, avšak bez konsenzu oboch orgánov na piatich menách. Následne sa hlasovanie konalo vo štvrtok, pričom piatich sudcov podarilo zvoliť potrebnou absolútnou väčšinou hlasov. Tomka získal 13 z 15 hlasov v Bezpečnostnej rade OSN a 150 zo 193 hlasov vo Valnom zhromaždení OSN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko