Na hlavný obsah

Pfizer a BioNTech požiadajú o mimoriadne nasadenie vakcíny behom niekoľkých dní

Má vykazovať účinnosť 95 %.

Pfizer a BioNTech požiadajú o mimoriadne nasadenie vakcíny behom niekoľkých dní
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: SITA/AP

Vakcína proti ochoreniu COVID-19, vyvíjaná spoločnosťou Pfizer v spolupráci s firmou BioNTech, má podľa prvej sady konečných výsledkov z poslednej fázy testov účinnosť 95 % a žiadne vážne vedľajšie účinky. Podľa denníka The New York Times to uviedla farmaceutická firma spoločne s vyhlásením, že sa chystá v horizonte niekoľkých dní požiadať americké úrady o mimoriadne nasadenie vakcíny v USA.

Podľa Pfizeru je účinnosť vakcíny stabilná naprieč vekovými skupinami a etnikami, čo by jej otvorilo cestu k použitiu po celom svete. Účinnosť u ľudí nad 65 rokov, ktorým vo väčšej miere hrozia pri ochorení vážne komplikácie, podľa firmy presahuje 94 %.

Konečná analýza preparátu prišla len týždeň po tom, čo spoločnosť oznámila účinnosť presahujúcu 90 % na základe predbežných výsledkov testov. V pondelok (16. 11.) pritom konkurenčná spoločnosť Moderna oznámila predbežné dátumy pre svoju vlastnú vakcínu, ktorá vykázala podobný úspech.

Oba preparáty fungujú na novom princípe takzvanej mediatorovej RNA (mRNA) a zvyšujú nádeje na prekonanie pandémie, ktorá si vyžiadala smrť viac ako 1,3 milióna ľudí po celom svete a obrovské ekonomické škody. Experti však varujú, že bude trvať v najlepšom prípade ešte niekoľko mesiacov, než sa prípravky dostanú v masovej miere k väčšinovej populácii.

Americká spoločnosť Pfizer a nemecká BioNTech uviedli, že sa chystajú dáta z testov zaslať aj zdravotníckym regulačným úradom v ďalších krajinách okrem USA. Výsledky štúdie tiež plánujú vydať v recenzovanom odbornom časopise. Spoločnosti sa chystajú ešte tento rok vyrobiť až 50 miliónov dávok vakcíny, čo je dosť na zaočkovanie 25 miliónov ľudí. V budúcom roku chcú následne vyrobiť 1,3 miliardy dávok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet