Na hlavný obsah

Pfizer požiadal o výnimku na núdzové využitie vakcíny

Proces testovania ešte nie je uzavretý.

Pfizer požiadal o výnimku na núdzové využitie vakcíny
Na snímke kanadské sídlo firmy Pfizer v Montreale. Foto: TASR/AP

Americká farmaceutická firma Pfizer vo štvrtok (19. 11.) požiadala federálny Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) o udelenie výnimky na použitie vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Niekoľko dní predtým spoločnosť oznámila, že vakcína, ktorú vyvíja v spolupráci s nemeckou firmou BioNTech, má účinnosť 95 %.

Proces testovania ešte nie je uzavretý a prípadné núdzové nasadenie vakcíny si vyžaduje výnimku, ktorú môže udeliť FDA. Firmy ďalej uviedli, že s podobnými žiadosťami plánujú čoskoro osloviť aj regulačné úrady vo Veľkej Británii a v Európe.

Spoločnosť Pfizer tento týždeň oznámila, že ďalšie predbežné výsledky klinických testov jej vakcíny proti koronavírusu naznačujú 95 % účinnosť, pričom vakcína podľa nich chráni starších ľudí, ktorým hrozí najvyššie riziko úmrtia na ochorenie COVID-19.

Spoločnosť zatiaľ nezverejnila podrobné dáta zo štúdie a výsledky ešte neanalyzovali ani nezávislí experti. Na štúdii sa zúčastnilo takmer 44 000 dobrovoľníkov v USA a ďalších piatich krajinách. Testy budú pokračovať ďalej ešte viac ako dva roky.

Tento týždeň na základe predbežných výsledkov klinických testov oznámila aj americká biotechnologická firma Moderna, že jej vakcína má efektivitu 94,5 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet