Na hlavný obsah

Po náletoch v Sýrii hlásia takmer 20 obetí

Ide najmä o členov milícií z Pakistanu.

Po náletoch v Sýrii hlásia takmer 20 obetí
Nálety v Sýrii. Foto: SITA/AP

Pri náletoch na východe Sýrie prišlo o život najmenej 19 zahraničných príslušníkov proiránských milícií, informovala vo štvrtok (26. 11.) agentúra AFP s odvolaním sa na Sýrsku organizáciu pre ľudské práva (SOHR). Tá tvrdí, že útoky vykonali pravdepodobne izraelské lietadlá, takže ide už o tretiu podobnú akciu Izraela nad sýrskym územím za posledný týždeň.

Usmrtení členovia milícií pochádzali z Pakistanu, spresnil riaditeľ SOHR, ktorá sleduje dianie v Sýrii z Londýna prostredníctvom svojich zdrojov na mieste. Nálety sa zamerali na pozície jednotiek v sýrskej provincii Dajr az-Zaur blízko irackej hranice.

SOHR okrem toho pripisuje Izraelu aj útok v noci z utorka (24. 11.) na stredu, ktorý cielil na sklad zbraní neďaleko Damasku a vyžiadal si v radoch proiránských milícií osem životov. Tiež mu pripisuje sobotné (21. 11.) nálety, pri ktorých zahynulo 14 proiránských bojovníkov v provincii Dajr az-Zaur.

Od začiatku konfliktu v Sýrii v roku 2011 vykonal Izrael už stovky útokov proti silám sýrskeho režimu a jeho spojencom – Iránu a libanonskému Hizballáhu, aj keď ostreľovanie pozícií v Sýrii priznáva málokedy, uvádza AFP.

Vojna v Sýrii, ktorá vypukla po brutálnych zákrokoch proti protivládnym protestom, si vyžiadala viac ako 380 000 mŕtvych a milióny ľudí pre ňu utiekli zo svojich domovov, pripomenula agentúra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet