Na hlavný obsah

Po zatknutí Gašpara by sa mala obrátiť pozornosť na Fica a Kaliňáka, tvrdia politici

Reagujú tak na akciu "Očistec".

Po zatknutí Gašpara by sa mala obrátiť pozornosť na Fica a Kaliňáka, tvrdia politici
Na kombosnímke europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), bývalý šéf polície Tibor Gašpar a podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Foto: TASR, koláž: RTVS

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok (5. 11) zadržala a obvinila pri akcii „Očistec“ viacero osôb – bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, exriaditeľa NAKA Petra Hraška, bývalého vysokopostaveného policajného funkcionára Bernarda Slobodníka či exšéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera a ďalších. Politici poskytli svoje reakcie.

Premiér: Stačilo tak málo

„Kičura. Kožuch. Kvietik. Makó. Kováčik. Krajmer. Gašpar. Hraško … a desiatky iných priateľov Petra Pellegriniho a Roberta Fica si užívajú špeciálnu opateru strážcov zákona. A stačilo len tak málo – dodržať to, čo sme ľuďom pred voľbami sľubovali – dať poctivým vyšetrovateľom a prokurátorom absolútnu slobodu. Užívajte si ju, páni a dámy,“ napísal na sociálnu sieť premiér Igor Matovič (OĽANO).

Odpolitizovaním polície sa čoraz viac rozkrýva zhnité prostredie skorumpovaného systému „našich ľudí“, vyhlásilo koaličné hnutie OĽANO. „Za všetko hovorí dávnejší výrok exministra vnútra Roberta Kaliňáka, podľa ktorého bol zadržaný Tibor Gašpar ‚najlepším policajným prezidentom v histórii‘. Dlhodobo pritom investigatívni novinári, ako aj predstavitelia nášho hnutia vytrvalo upozorňovali na závažné podozrenia a morálne zlyhania zadržaných osôb,“ uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia.

Šeliga: Priznanie je poľahčujúca okolnosť

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) vyzval expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD), aby sa priznali k politickému krytiu bývalých policajných funkcionárov.„Títo ľudia sú tí, ktorí politicky dosadili pána Gašpara za šéfa polície. Toto si treba opakovať, aby bolo jasné, kto môže za rozklad právneho štátu, za to, že mafia na Slovensku ovládla políciu, prokuratúru a súdy. Priznajte sa, choďte vypovedať, je to poľahčujúca okolnosť,“ odkázal.

Predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka SR Veronika Remišová hovorí o potrebe systematických zmien. Na sociálnej sieti doplnila, že štvrtková akcia polície posilňuje podozrenia, že systém na najvyšších miestach v polícii roky fungoval tak, aby pomáhal a chránil vyvolené skupiny a „našich ľudí“. „Fico, Pellegrini, a ich družina by dnes mali oznámiť svoj koniec v politike. To je jediné, čo môžu za týchto okolností urobiť,“ napísala.

SaS: Gašpar v putách je symbol

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) tvrdí, že Gašpar zasahoval aj do vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a na jeho príkaz neboli informovaní viceprezidenti polície o tom, čo sa našlo na mieste činu. „Som úprimne zvedavá, ako začne spievať v base o tom, koho všetkého kryl a aké mafiánske praktiky tu robili s predstaviteľmi Smeru-SD. A možno sa dočkáme, že prídu aj pre Roberta Fica,“ poznamenala.

„Tibor Gašpar v putách je symbolom, v akom stave bola naša spoločnosť za vlády Smeru-SD, pretože ľudia ako Gašpar mali obrovskú moc,“ reagoval poslanec NR SR Alojz Baránik (SaS). Verí, že očista polície a justície bude pokračovať.

Podpredseda NR SR Milan Laurenčík (SaS) podotkol, že „maslo na hlave“ majú aj ľudia okolo expremiéra Petra Pellegriniho a exministerky vnútra Denisy Sakovej (obaja Hlas-Sociálna demokracia), pričom by mali veľa vecí vysvetliť. Zadržaní bývalí policajní funkcionári podľa Laurenčíka „kryli špinavosti smerákov a nezmení to ani fakt, že sa niektorí z nich presunuli do inej strany a pod iný názov“.

Krajniak: Božie mlyny stále melú

Exponenti vlády Smeru-SD postupne končia v rukách polície, a tým sa končí aj falošná rozprávka o sociálnych istotách, napísal na facebooku Milan Krajniak (Sme rodina). „Sociálne istoty boli, ale nie pre ľudí, iba pre nich. Našťastie sme to zmenili. Božie mlyny stále melú. U koho sa to končí?,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

Fico: Ide o politickú objednávku

„Netuším, čo sa stalo, prečo tam mali domové prehliadky. Budem predovšetkým rešpektovať prezumpciu neviny. Neviem, čo títo ľudia robili v súkromnom čase. Ak zlyhali, nech sú potrestaní. Ale nebudem ľudí hádzať cez palubu, len preto, že si to želáte vy,“ povedal Fico. Podľa neho bol Gašpar dobrým policajným prezidentom a mal dobré výsledky.

Tvrdí, že ide o politickú objednávku. Pýta sa, ako je možné, že televízne štáby čakali na mieste policajného zásahu. a požiadal dočasného policajného prezidenta Petra Kovaříka, aby urobil poriadok. Na otázku, či sa nebojí, že bude ďalší na rade, odpovedal, že takúto otázku čakal. „Povedzte mi, prečo? Ak niečo máte, tak to povedzte,“ vyzval.

Svoju úlohu som si splnil, hovorí Pellegrini

Žiaden predseda vlády SR nemá vedomosť, kto je na jednotlivých zložkách PZ, uviedol predseda strany Hlas-SD a bývalý premiér Peter Pellegrini. Dodal, že on sa osobe policajného prezidenta venoval a tam si svoju úlohu splnil, pretože ako zastupujúci minister vnútra SR sa dohodol s Gašparom, že opustí funkciu policajného prezidenta.

„Vtedy už v spoločnosti bol vytváraný veľký tlak aj na jeho osobu, čo som považoval za škodlivé pre celý PZ, aby si mohol vykonávať prácu poctivo a zodpovedne, tak som vtedy požiadal pána policajného prezidenta, aby odišiel. Keď som ja bol premiérom, tak policajný prezident Tibor Gašpar už nebol na čele polície,“ povedal Pellegrini. K zadržaniu a obvineniu bývalého vedenia polície uviedol, že to nie je nič pozitívne a je na nich, aby vyvrátili všetky podozrenia a dokázali svoju nevinu, alebo ich stihne primeraný trest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko