Na hlavný obsah

Po zatvorení baní sa budú musieť baníci rekvalifikovať

Štát na to z európskych zdrojov poskytne okolo 12 miliónov eur.

Po zatvorení baní sa budú musieť baníci rekvalifikovať
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Štát podporí zamestnanosť na hornej Nitre takmer 12 miliónmi eur. Financie z Európskej únie v rámci národného projektu budú smerovať najmä na rekvalifikáciu baníkov, ktorá bude nutná po postupnom zatváraní baní. Informoval o tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

„Takouto formou môžeme pomôcť rekvalifikáciám tých ľudí, ktorí si v dôsledku utlmovania baníctva budú musieť postupne hľadať pracovné uplatnenie,“ vyhlásil Krajniak.

Z prostriedkov Európskej únie podľa neho rezort práce podporí rekvalifikáciu 700 zamestnancov Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP). „Tento projekt je prelomový vo viacerých veciach. Urobili sme tento špeciálny projekt preto, aby sme vedeli podporiť jeden región vyššou sumou peňazí,“ ozrejmil minister s tým, že vďaka rekvalifikácii budú môcť ľudia po ukončení práce v baniach plynule prejsť do nového zamestnania.

S týmto cieľom podpísal Krajniak s predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslavom Baškom zmluvu o poskytnutí finančnej pomoci na podporu zamestnateľnosti na hornej Nitre. TSK je žiadateľom projektu.

Baška vysvetlil, že TSK v súčasnosti zamestnáva 13 tútorov, ktorých úlohou je hľadať vhodné zamestnanie pracovníkom a urobiť im bilanciu kompetencií. Náklady TSK na platy tútorov predstavujú doposiaľ približne 200 000 eur, tieto by mal štát kraju preplatiť z národného projektu. „Počas šiestich mesiacov sú plnohodnotnými zamestnancami HBP. Z 12 miliónov eur si najväčší balík, viac ako sedem miliónov eur, odkroja práve Hornonitrianske bane na platy rekvalifikantov,“ doplnil.

Rekvalifikovať by sa mohlo asi 700 ľudí

HBP sú jeden z najväčších zamestnávateľov v regióne, aktuálne tam pracuje 2 300 zamestnancov. Od 1. marca ich opustilo 267 zamestnancov.

Baníci by si podľa šéfa rezortu práce mohli nájsť prácu v strojárskom priemysle, okrem iného i v spoločnosti Brose v Prievidzi. Ministerstvo má záujem podporiť aj tých, ktorí budú chcieť začať podnikať.

Aktuálne majú HBP do projektu zamestnateľnosti zapojených 16 zamestnancov. Do konca roka 2023 by sa do neho malo zapojiť približne 700.

Aktuálna miera nezamestnanosti v okrese Prievidza predstavuje 7,45 %. Nezamestnaných je 5 030 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika