Na hlavný obsah

Počítame s tým, že firmy budú znižovať počet zamestnancov, vyhlásil Krajniak

Predpokladá, že kríza sa skončí na jar budúceho roka.

Počítame s tým, že firmy budú znižovať počet zamestnancov, vyhlásil Krajniak
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak. Foto: TASR

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku tretí mesiac po sebe klesla. V októbri tohto roka sa oproti septembru znížila o 0,08 percenta na 7,35 percenta. Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 201 281 uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní so septembrom ide o pokles o 2 368 ľudí. V piatok (20. 11.) o tom informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Podľa ministra práce sa ukazuje, že opatrenia voči koronakríze boli od začiatku pandémie nastavené dobre. Od augusta si podľa neho našlo na Slovensku prácu 53 000 nezamestnaných. Domnieva sa, že do konca tohto roka bude miera nezamestnanosti ešte kolísať.

„Musíme počítať s tým, že niektoré firmy budú musieť znížiť počet zamestnancov,“ povedal. Krajniak očakáva, že krízové obdobie potrvá do jari budúceho roka. „Verím, že v apríli sa ekonomika začne výrazne oživovať,“ skonštatoval.

Mnohé firmy, ktoré na jar hlásili, že budú musieť prepúšťať, v súčasnosti podľa Krajniaka žiadajú o štátnu podporu pri vytváraní nových pracovných miest. Uviedol, že nezamestnaní boli v októbri úspešnejší v hľadaní práce ako v rovnakom období posledných rokov. „Uprostred druhej vlny pandémie si našlo prácu na Slovensku viac ľudí, ako tomu bolo rok a dva roky predtým,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika