Na hlavný obsah

Poslanci presunuli voľbu generálneho prokurátora, v koalícii ešte nie je zhoda

Hlasovanie je naplánované na budúci utorok.

Poslanci presunuli voľbu generálneho prokurátora, v koalícii ešte nie je zhoda
Atmosféra v Národnej rade SR. Foto: SITA/Národná rada SR

Poslanci Národnej rady SR budú o novom generálnom prokurátorovi hlasovať v utorok 1. decembra o 11.00 h. Nový dátum hlasovania odsúhlasili na stredajšej (25. 11.) schôdzi po rozprave k voľbe generálneho prokurátora, ktorá trvala len necelú hodinu. Pôvodne si mali zo siedmich kandidátov vyberať v stredu podvečer.

V koalícii stále nie je zhoda na spoločnom kandidátovi, strany deklarujú, že sa chcú dohodnúť. Viaceré strany si už urobili užší výber kandidátov. Ak sa koalícia nedohodne, mala by platiť pre kluby zelená karta v hlasovaní, tvrdí poslanec Miloš Svrček (Sme rodina).

„V koalícii prebiehajú rokovania a pred ukončením rokovaní nepovažujem za korektné hovoriť, koho uprednostňujeme,“ povedala k voľbe predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.  „Koalícia určite nájde spoločné meno,“ dodal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). V súvislosti s výberom kandidáta hovorí o vecnej, konštruktívnej a priateľskej diskusii.

O post generálneho prokurátora má záujem sedem uchádzačov. Sú nimi Jozef Čentéš, prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Hrivnák, Tomáš Honz, Ján Šanta a Maroš Žilinka, prokurátor Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Rastislav Remeta a sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Juraj Kliment. Všetci prešli verejným vypočutím v ústavnoprávnom výbore. Generálneho prokurátora menuje do funkcie prezidentka SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko