Na hlavný obsah

Potrebujeme gastrolístky?„Zamestatnci bez nich neprestanú jesť,“ hovorí Viskupič

Téme sa venovali hostia v relácii Rádia Slovensko.

Potrebujeme gastrolístky?„Zamestatnci bez nich neprestanú jesť,“  hovorí Viskupič
Mnohé reštaurácie zostali v čase koronakrízy na pokraji existencie. Foto: TASR

„Bez nich už zamestnanci nebudú motivovaní, aby si kúpili teplú stravu.“ „Gastrolístky vlastne slúžia len na odliv peňazí z gastropriemyslu.“

Autorom prvej časti výroku je bývalý minister hospodárstva a člen Výboru pre hospodárske záležitosti Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je výhradne proti tomu, aby systém gastrolístkov po 20 rokoch fungovania na Slovensku skončil. Naopak, zdobrovoľnenie stravných lístkov vníma výrazne pozitívne predseda Výboru Národnej rady pre financie a rozpočet a súčasne autor druhej časti výroku Marián Viskupič (SaS). O téme spoločne diskutovali vo štvrtkovej (5. 11.) relácii Rádia Slovensko Z prvej ruky.

Kým Viskupič je presvedčený, že poskytnutie možnosti zamestnancom vybrať si formu príspevku na stravu podľa vlastných preferencií im dá voľnejšiu ruku pri výbere stravovania a súčasne odbremení firmy od zbytočnej byrokracie, Žiga to vidí opačne.

Ak by sa gastrolístky premenili na finančné príspevky, účel na ktorý boli vymyslené, by sa podľa neho úplne stratil a zamestnanec by ich ani nemusel míňať na jedlo. „Teraz môže gastrolístky použiť na nákup potravín, za peniaze si môže kúpiť topánky alebo kosačku,“ skonštatoval v relácii.

Exminister hospodárstva tiež upozornil, že týmto krokom by sa gastropriemyslu zobral ešte aj príjem z gastrolístkov v čase, keď je existencia mnohých reštaurácií pre lockdown ohrozená.

Viskupič priznal, že obrat v súčasnom systéme gastrolístkov je naozaj veľký, no zdôraznil, že veľká časť z neho putuje vydávateľovi lístkov. „Veľká časť neskončí v gastroprevádzkach, päť až šesť percent odvádzali eminentovi,“ zdôraznil s tým, že peniaze z gastrolístkov idú najskôr do rúk eminenta, ktorý až po týždni či dvoch pošle prostriedky na účet prevádzky.

Celú reláciu Z prvej ruky si môžete vypočuť v archíve na stránke RTVS https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1175 alebo v podcastovej aplikácii Apple Podcasts, Spotify alebo Google Podcasts.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika