Na hlavný obsah

Pre výbuch v bejrútskom prístave chcú vyšetriť troch ministrov

Pri augustovej explózii zomrelo viac ako 200 ľudí a tisíce sa zranili.

Pre výbuch v bejrútskom prístave chcú vyšetriť troch ministrov
Výbuch v bejrútskom prístave nastal 4. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Sudca, ktorý v Libanone vedie vyšetrovanie mohutného výbuchu v bejrútskom prístave, požiadal parlament, aby vo veci vypočul ministra verejných prác a dopravy Michela Nadždžára, ministra financií Gházího Wazního a šéfku rezortu spravodlivosti Marie-Claude Nadžmovú.

Parlament má ako jediný orgán v Libanone oprávnenie viesť vyšetrovanie členov vlády. Sudca Fádí Sawwán ho tiež požiadal, aby preskúmal aj úlohu niekoľkých ďalších osôb, ktorí spomenuté ministerské funkcie zastávali v troch predchádzajúcich vládach.

Sawwán tak urobil po tom, ako svojím vyšetrovaním dospel k „určitému podozreniu, pokiaľ ide o zodpovednosť týchto ministrov a ich zlyhania“ pri riešení problému s uskladnením látky, ktorá v prístave spôsobila explóziu.

V rámci prebiehajúceho vyšetrovania bolo zatiaľ zadržaných a vyšetrovaných 25 osôb. Mnoho Libanončanov viní z tragédie skorumpované vedenie štátu. V dôsledku rozsiahlych pouličných protestov padla vláda premiéra Hasana Dijába.

Na materiál opakovane upozorňovali

Výbuch, ktorý nastal 4. augusta tohto roku, si vyžiadal viac ako 200 mŕtvych, tisíce zranených a spustošil veľkú časť Bejrútu. Následný požiar spolu s tlakovou vlnou spôsobili materiálne škody, ktorých výška sa odhaduje až na 12,5 miliardy eur. Približne 300 000 ľudí zostalo bez strechy nad hlavou.

Predpokladá sa, že explodovalo 2 750 ton dusičnanu amónneho. Látka bola v prístave uložená od roku 2013, keď ju tamojšie colné úrady zhabali z lode prevážajúcej náklad z Gruzínska do Mozambiku. Zhabaný tovar zostal uložený v sklade, aj keď colníci opakovane žiadali súd, aby nariadil jeho odvoz.

Podľa niektorých zdrojov mohli požiar v sklade spôsobiť zváracie práce, ktoré tam krátko predtým prebiehali. Svedkovia tiež uvádzali, že bola v sklade okrem dusičnanu amónneho uložená aj zábavná pyrotechnika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet