Na hlavný obsah

Pre znečistené ovzdušie zomierajú v Európe státisíce ľudí

Šesť krajín prekročilo povolené limity prachových častíc.

Pre znečistené ovzdušie zomierajú v Európe státisíce ľudí
Región Spiša v okolí Spišského hradu. Foto: TASR

Kvalita ovzdušia v krajinách Európskej únie (EÚ) sa za posledné desaťročie zlepšila, jeho znečistenie však stále spôsobuje státisíce predčasných úmrtí ročne. Vyplýva to z najnovšej správy Európskej environmentálnej agentúry (EEA), ktorá hodnotí kvalitu ovzdušia za rok 2018.

Znečistenie ovzdušia je podľa Európskej komisie najzásadnejším ekologickým rizikom pre zdravie obyvateľov európskeho bloku. V 28 krajinách EÚ, medzi ktoré v hodnotenom roku patrila ešte aj Británia, pre mikročastice vo vzduchu predčasne zomrelo 379 000 ľudí.

V roku 2009 to podľa údajov EEA bolo o 60 000 ľudí viac. Ešte výraznejšie sa znížil počet ľudí, ktorých predčasnú smrť zavinil oxid dusičitý produkovaný najmä automobilovou dopravou. Z tohto dôvodu zomrelo 54 000 ľudí a za deväť rokov ich ubudla viac ako polovica.

„Je to dobrá správa … Ale nemôžeme ignorovať jej negatívnu stránku. Počet ľudí zomierajúcich v Európe pre zlú kvalitu ovzdušia je stále príliš veľký,“ vyhlásil v pondelok 23. novembra komisár pre životné prostredie Virginijus Sinkevičius.

Tri zelené krajiny

Medzi alarmujúce štatistiky patrí podľa komisie nárast počtu ľudí, ktorí zomierajú pre vdýchnutie prízemného ozónu. Od roku 2009 sa ich počet zvýšil o štvrtinu, za minulý rok to bolo 19 400.

Celkom šesť krajín – Česko, Poľsko, Bulharsko, Chorvátsko, Rumunsko a Taliansko – podľa správy prekročilo v roku 2018 najvyššie povolené hodnoty pre koncentráciu prachových častíc v ovzduší. Naopak, iba Fínsko, Írsko a Estónsko spĺňajú prísnejšie odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie.

Štúdie naznačujú, že výrazné obmedzenie leteckej dopravy na jar pomohlo zlepšeniu kvality ovzdušia.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Pomohol koronavírus?

Správa EEA už obsahuje aj prehľad prepojení medzi pandémiou ochorenia COVID-19 a kvalitou ovzdušia. Monitorovanie atmosféry potvrdilo predchádzajúce posúdenia, že sa v mnohých európskych krajinách, kde sa na jar 2020 po vypuknutí pandémie zaviedli opatrenia na obmedzenie pohybu osôb, znížil obsah určitých látok znečisťujúcich ovzdušie až o 60 percent.

Podľa uvedeného dokumentu dlhodobé vystavenie ľudí látkam znečisťujúcim ovzdušie spôsobuje kardiovaskulárne a respiračné ochorenia, ktoré boli určené ako rizikové faktory úmrtia u pacientov s ochorením COVID-19. Príčinná súvislosť medzi znečistením ovzdušia a závažnosťou ochorením COVID-19 však ešte nie je jasná a podľa EEA je potrebný ďalší epidemiologický výskum v tomto smere.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko