Na hlavný obsah

Pred 15 rokmi zavraždili študenta Daniela Tupého

Vraždu do dnešného dňa nevyšetrili.

Pred 15 rokmi zavraždili študenta Daniela Tupého
Prešovskí študenti si 9. novembra 2005 na Hlavnej ulici uctili pamiatku Daniela Tupého. Foto: TASR

V stredu 4. novembra uplynulo presne 15 rokov od vraždy 21-ročného študenta Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, ktorá v tom čase otriasla nielen hlavným mestom, ale aj celým Slovenskom.

Štvrtého novembra 2005 vo večerných hodinách napadlo sedemčlennú skupinu študentov na bratislavskom Tyršovom nábreží asi pätnásť maskovaných mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Podľa svedkov trval útok asi minútu. Daniel Tupý utrpel osem bodných rán a zraneniam na mieste podľahol. Vraždu do dnešného dňa nevyšetrili, páchatelia zostali nepotrestaní.

Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu a v reakcii na jeho smrť sa na bratislavskom Hodžovom námestí zhromaždilo asi 5 000 ľudí, ktorí odmietli neonacizmus. Pohreb Daniela Tupého sa konal 10. novembra v Žiline, odkiaľ študent pochádzal.

Otec zavraždeného študenta 23. februára 2006 pred budovou Univerzity Komenského odhalil pamätnú tabuľu pripomínajúcu zabitie jeho syna.

Štvoricu obžalovaných súd oslobodil

Vyšetrovanie ani po niekoľkých mesiacoch neprinieslo výsledky. Podľa niektorých médií polícia pracovala aj s verziou, že vraždu mali mať na svedomí muži z podsvetia, ktorí si nacvičovali útok zblízka na náhodne vybraných osobách. Otec obete Daniel Tupý starší ale 30. októbra 2006 uviedol, že vyšetrovanie vraždy jeho syna smeruje k záveru, že za zabitím stála skupina neonacistov. Túto hypotézu potvrdil 4. novembra 2006, teda rok od vraždy, aj vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

O rok neskôr, 23. októbra 2007, vytvoril špeciálny policajný tím pre vyšetrenie zločinu. Kaliňák 27. februára 2008 potvrdil, že polícia obvinila v kauze jednu osobu z vraždy a tri osoby z ublíženia na zdraví. Povedal tiež, že svojím vzhľadom tieto osoby pripomínajú príslušnikov extrémistických hnutí. Z vraždy bol obžalovaný Richard H., ktorému hrozil trest vo výške desať až 15 rokov.

Obžalovaných v kauze tejto vraždy 16. júna 2009 Okresný súd Bratislava I oslobodil. Súd neuznal za vinného Richarda H., ktorého prokuratúra žalovala z vraždy študenta, ani Dávida V., Jána S., Michala B. ani Róberta J., ktorých žalovali z ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva.

Posledná rozlúčka s 21-ročným študentom Danielom Tupým sa uskutočnila 10. novembra 2005 na cintoríne v Žiline.Foto: TASR
Foto: TASR

Nové informácie v roku 2017

Trestné stíhanie v prípade neobjasnenej vraždy Daniela Tupého bolo prerušené 24. augusta 2012. Po piatich rokoch, 6. novembra 2017, však policajný prezident Tibor Gašpar pripustil, že polícia preveruje nové informácie.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku schválil 19. apríla 2017 dohodu o vine a treste prokurátora s obvineným Richardom Hrotkom, ktorý bol v minulosti obžalovaný v prípade vraždy študenta Daniela Tupého. V tomto prípade čelil Hrotko žalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny i z ublíženia na zdraví a podľa rozsudku mal za mrežami stráviť tri roky a štyri mesiace.

Nevyriešeným prípadom vraždy sa inšpiroval režisér Teodor Kuhn, ktorý natočil film s názvom Ostrým nožom. Na slávnostnej premiér 6. februára 2019 sa zúčastnil aj vtedajší prezident SR Andrej Kiska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko