Na hlavný obsah

Prezidentka: Nemusím nariadiť každé nasadenie armády v čase núdzového stavu

Reagovala na Ficovu kritiku, že porušuje ústavný zákon.

Prezidentka: Nemusím nariadiť každé nasadenie armády v čase núdzového stavu
Na koláži predseda strany Smer-SD Robert Fico a prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Koláž RTVS

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v otvorenom liste odpísala predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi, ktorý ju obvinil z neústavného konania v súvislosti s nasadením vojakov pri víkendovom plošnom testovaní.

Uznala, že výkon mimoriadnej služby môže v čase núdzového stavu nariadiť len prezident na návrh vlády. Do jej kompetencie ale nepatrí rozhodovanie o akomkoľvek použití ozbrojených síl počas núdzového stavu, „ale len o takom ich použití, ktoré by predstavovalo nariadenie výkonu mimoriadnej služby„.

„Nie každé použitie ozbrojených síl počas núdzového stavu si však vyžaduje nariadenie mimoriadnej služby, čo platí aj v prípade vyčlenenia a použitia vojakov na plnenie úloh v zmysle uznesení vlády Slovenskej republiky č. 664 zo dňa 9. októbra 2020 a č. 665 zo dňa 18. októbra 2020,“ uviedla.

Hlava štátu vysvetlila, že v tomto prípade kompetentné orgány posúdili úlohy a využitie vojakov, pričom dospeli k záveru, že nebolo potrebné nariaďovať výkon mimoriadnej služby. „Toto rozhodnutie mi bolo z ich strany náležite zdôvodnené spôsobom, ktorý som akceptovala,“ dodala.

Bývalému predsedovi vlády prezidentka pripomenula, že je povinnosťou vojakov podieľať sa aj na plnení úloh počas núdzového stavu, pri ktorých sú ohrozené životy a zdravie osôb. Podotkla, že v takýchto prípadoch je riadenie armády a rozhodovanie o použití vojakov kompetenciou vlády SR a Ministerstva obrany (MO) SR. Preto by mali oni posúdiť, či je potrebné nariaďovať výkon mimoriadnej služby alebo nie.

Fico v otvorenom liste prezidentke tvrdil, že pri plošnom testovaní išlo o situáciu podliehajúcu ústavnému zákonu o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu, keď by mal o nasadení Ozbrojených síl SR rozhodovať len prezident a pýtal sa, prečo prezidentka tolerovala porušovanie ústavných zákonov. Nasadenie vojakov bolo podľa neho v rozpore s týmto ústavným zákonom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko