Na hlavný obsah

Prezidentka, politici a prokuratúra reagujú na rezignáciu Dušana Kováčika

Šeliga: Začala sa naplno čistiť prokuratúra.

Prezidentka, politici a prokuratúra reagujú na rezignáciu Dušana Kováčika
Na snímke špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorého zadržala Národná kriminálna agentúra. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje rozhodnutie Dušana Kováčika vzdať sa funkcie špeciálneho prokurátora za logické, a to najmä vzhľadom na závažnosť obvinení, ktorým čelí, uviedol hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Prvá námestíčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková považuje tento krok za správny. „Po vznesení obvinenia vyjadrila takéto očakávanie,“ konštatovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

„Po dlhých rokoch končí na čele špeciálnej prokuratúry človek, ktorý hádzal poctivým vyšetrovateľom a prokurátorom polená pod nohy. Zastavoval vyšetrovania najväčších politických káuz ako Gorila, Hlas podobný Ficovi či desiatky ďalších,“ napísalo na sociálnu sieť vládne hnutie OĽANO.

Podľa podpredsedu NR SR Juraja Šeligu (Za ľudí) sa odchodom Dušana Kováčika z funkcie začala naplno čistiť prokuratúra. „Tento pán bol zametač, ktorý 61 prípadov zamietol pod koberec. Najzávažnejšie kauzy ako Gorila a ďalšie nevyšetroval,“ reagoval. „Je podozrivý, že sa stretával aj s politikmi a snažil sa ovplyvňovať kauzy, prokuratúru i políciu,“ dodal s tým, že nový špeciálny prokurátor by sa mohol voliť začiatkom roka 2021.

„Ak by sme vytrvali v prijatej zákonnej úprave prokuratúry, nemuseli sme sa prosiť mafiánovi, aby odstúpil. Medializované informácie, podľa ktorých mal byť v pravidelnom kontakte s Norbertom Bödörom, skrze ktorého naňho vplýval Marián Kočner, dokazujú, že tento človek nemal na špeciálnej prokuratúre už dávno čo robiť,“ skonštatoval poslanec NR SR Alojz Baránik (SaS). Očista prokuratúry je podľa neho nevyhnutná a nedokazuje to len prípad špeciálneho prokurátora.

Dušan Kováčik rozhodnutie o vzdaní sa funkcie špeciálneho prokurátora poslal do Národnej rady SR (NR SR). Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR informoval, že písomné oznámenie bolo do podateľne doručené v stredu (11. 11.).

Národná kriminálna agentúra (NAKA) ho zadržala vo štvrtok 22. októbra. Neskôr polícia oznámila, že čelí obvineniam z korupcie, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Počas akcie NAKA zadržala aj policajného funkcionára Norberta Pakšiho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko