Na hlavný obsah

Prezidentka vyzvala premiéra k zmene prístupu pri riešení pandémie

Zahrávanie sa s trpezlivosťou ľudí si štát podľa nej nemôže dovoliť.

Prezidentka vyzvala premiéra k zmene prístupu pri riešení pandémie
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: RTVS

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok 24. novembra v reakcii na aktuálnu politickú situáciu v krajine vyzvala politikov na zmenu prístupu. Pripomenula, že pre pandémiu koronavírusu ľudia stratili prácu, príjem, mnohí museli siahnuť na svoje úspory, niektorí o všetky prišli a zažívajú reálnu chudobu.

„Viacerí z nás si uvedomujeme napätie spoločnosti, prežívame neistotu, pokiaľ ide o emócie hnevu, tak sme v Európe vysoko nad priemerom. My politici to musíme vnímať, a to všetko zohľadňovať v krokoch, ktoré robíme, preto si myslím, že je čas na zmenu prístupu.“

Podľa prezidentky verejnosť potrebuje vidieť vládnych politikov, ktorí sú zodpovední za manažovanie krízy, aby napriek rozdielnosti názorov boli schopní spolupracovať. „Potrebujeme vidieť jednotný plán, jasne odkomunikovaný a so širokou vedeckou podporou, ktorý dá ľuďom istotu a šancu pripraviť sa na to, čo príde. Potrebujeme, aby kritika nebola vnímaná ako útok a každá pochybnosť neviedla k urážkam svojich partnerov, oponentov alebo občanov. Potrebujeme partnerský prístup medzi štátom a jeho občanmi. Práve ten sa v posledné týždne výrazne oslabil.“

V tejto súvislosti zdôraznila, že ak sa vláda rozhodne pre ďalšie plošné testovanie, bude to rešpektovať, avšak vyslovila sa za jeho dobrovoľnosť. „Som presvedčená, že akceptovanie opatrení zo strany občanov treba dosiahnuť nie hrozbami, ale presvedčivými dôvodmi.“ Upozornila, že zahrávanie sa s trpezlivosťou ľudí si štát už nemôže dovoliť.

„Chcem byť nápomocná v boji s pandémiou, sama však potrebujem poznať a dôverovať riešeniam, ktoré nám majú pomôcť.“ Preto je podľa nej dôležitá zmena prístupu. Z tohto dôvodu sa dnes stretla s premiérom Igorom Matovičom (OĽANO), aby prebrali aktuálnu situáciu a oboznámila ho so svojím postojom.

„Slovensko nevyhnutne potrebuje pokojný, vecný a pragmatický prístup a o takýto prístup pri riešení pandémie som dnes predsedu vlády požiadala,“ uzavrela Zuzana Čaputová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko