Na hlavný obsah

Pribudnú nové pamätné dni, štátnym sviatkom bude aj 28. október

Nový štátny sviatok ale nebude dňom pracovného pokoja.

Pribudnú nové pamätné dni, štátnym sviatkom bude aj 28. október
Na snímke čestná stráž OS SR pred pamätníkom Milana Rastislava štefánika počas pripomienky 101. výročia vzniku Československej republiky. Foto: TASR/Jakub Kotian

Zoznam pamätných dní a štátnych sviatkov na Slovensku sa zmení. Pribudnú štyri nové pamätné dni, medzi nimi napríklad 24. jún, ktorý bude Dňom pamiatky obetí komunistického režimu.

Štátnym sviatkom sa stane doterajší pamätný deň 28. október ako Deň vzniku samostatného československého štátu, nebude však dňom pracovného pokoja. Poslanci zmeny schválili počas utorkovej (3. 11.) schôdze Národnej rady SR.

Spomienka na politický proces

Deň pamiatky obetí komunistického režimu má pripomínať 24. jún 1954, keď na súde v Trenčíne počas procesu so Silvestrom Krčmérym zazneli jeho slová: „Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu!“. Silvester Krčméry si podľa poslancov OĽANO zaslúži, aby sa stal symbolom boja za slobodu v novovekej slovenskej histórii. „Išiel neochvejne za svojím presvedčením a dokázal, že vnútorne silný jednotlivec dokáže podkopať stabilitu zdanlivo pevného totalistického režimu,“ uviedli.

Doterajší Deň zahraničných Slovákov sa premenuje na Deň Slovákov žijúcich v zahraničí. Má sa tak zosúladiť názov pamätného dňa venovaného Slovákom žijúcim v zahraničí s formuláciou uvedenou v Ústave SR a v zákone o Slovákoch žijúcich v zahraničí.

Dátum 12. október si budeme pripomínať ako Deň samizdatu. Má ísť o prejav úcty k odvahe a hrdinstvu tých, ktorí v akomkoľvek období neslobody, najmä v rokoch 1948 až 1989 počas komunizmu, riskovali perzekúciu zo strany štátnej moci, alebo ňou priamo trpeli, a to len z dôvodu realizácie svojich základných ľudských práv a slobôd.

Do zoznamu pamätných dní pribudne aj 21. jún ako Deň odchodu okupačných vojsk sovietskej armády z Česko-Slovenska v roku 1991 a 21. august ako Deň obetí okupácie Československa v roku 1968. „Týmito dvomi dňami je vymedzených 23 rokov okupácie Československa,“ vysvetlili predkladatelia.

Deň vzniku samostatného československého štátu 28. októbra sa opäť zaradí k štátnym sviatkom. Nebude však dňom pracovného pokoja.

Zoznam piatich štátnych sviatkov na Slovensku sa tak rozšíri o šiesty. Navrhovatelia argumentovali tým, že vznik samostatného československého štátu patrí k jedným z najvýznamnejších dní v novodobej histórii Slovenska. Pripomenuli, že počas trvania československého štátu bol tento deň štátnym sviatkom, no po vzniku samostatného Slovenska sa nedostal ani do zoznamu pamätných dní. Zaradili ho tam až v roku 1999.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko