Na hlavný obsah

Prokurátor žiada väzenie na 25 rokov pre obžalovaných z vraždy Basternáka

Odpykať si ho môžu v ústave s maximálnym stupňom stráženia.

Prokurátor žiada väzenie na 25 rokov pre obžalovaných z vraždy Basternáka
Na snímke obžalovaný Vladimír Mosnár. Foto: TASR

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) navrhuje obžalovaným v kauze úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka 25-ročné tresty odňatia slobody. Proces pred Špecializovaným trestným súdom pokračoval v pondelok (30. 11.) záverečnými rečami. Obžaloba okrem Romana Ostružlíka, ktorý mal byť objednávateľom vraždy, viní aj sprostredkovateľku Alenu Zsuzsovú a Vladimíra Mosnára.

Pred trojčlenným senátom vypovedal brat Mosnára a súd tiež prijal niekoľko listinných dôkazov, ktoré navrhovala obhajoba. Následne vyhlásil dokazovanie za skončené a pristúpilo sa k záverečným rečiam. Prokurátor ÚŠP v záverečnej reči navrhol trojici trest odňatia slobody na 25 rokov v ústave s maximálnym stupňom stráženia. V prípade Mosnára má ísť o súhrnný trest, keďže je už odsúdený za inú násilnú trestnú činnosť.

Prokurátor tiež uviedol, že Mosnár, ktorý mal objednávku vraždy zadávať, nemal okrem finančnej motivácie iný známy motív na zavraždenie Basternáka. Rovnako to platí aj v prípade strelca Štefana Kaluza, ktorý si za vraždu exprimátora odpykáva 25-ročný trest.

Objednávateľom vraždy Basternáka z roku 2010 má byť obžalovaný Ostružlík objednávku mala ďalej sprostredkovať Zsuzsová, ktorá je okrem toho obvinená aj z príprav vrážd prokurátora ÚŠP Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica. V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej ju ŠTS oslobodil, vo veci bude ešte rozhodovať Najvyšší súd SR.

Zsuzsová sa pred senát ŠTS v kauze úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova postaví v utorok 1. decembra, keď bude hlavné pojednávanie pokračovať jej záverečnou rečou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko