Na hlavný obsah

Prvé kolo testovania ukázalo dôležitosť samospráv. Je čas hovoriť o decentralizácii?

Samosprávy by ocenili lepšiu komunikáciu.

Prvé kolo testovania ukázalo dôležitosť samospráv. Je čas hovoriť o decentralizácii?
Na Slovensku sa začalo celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19. Testovať sa bude od soboty 31. októbra do nedele 1. novembra. Foto: TASR

Slovensko má za sebou prvé kolo celoplošného testovania a už počas najbližšieho víkendu (7. – 8. 11.) čaká samosprávy ďalšia zaťažkávajúca skúška v podobe druhého kola.

„Všetko je vykomunikované, zdravotnícky personál uzatvára zmluvy s armádou a ružomberskou nemocnicou, s dobrovoľníkmi ani s administrátormi nie je problém a už sa vyriešili aj dodávky stravy a ochranných prostriedkov,“ komentoval situáciu pred druhým kolom prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček v relácii K veci Rádia Slovensko. Upozornil, že celá akcia mala byť od začiatku konzultovaná a pripravovaná v spolupráci s ÚMS a so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), pod ktorého rezort celoplošné testovanie spadá, povedal, že pred druhým kolom majú zabezpečených 80 % zdravotníkov. Vo väčšine odberných tímov budú nasadení zdravotníci a administratívni pracovníci z prvého testovania, keďže sa už zoznámili s tamojšími podmienkami. „Samozrejme, uznávame veľmi dôležitú úlohu, ktorú mali samosprávy pri pretestovaní doteraz a budú mať aj tento víkend, zároveň považujem za nefér hovoriť, že vláda všetko nechala na samosprávy,“ povedal k prvému kolu testovania s tým, že armáda pracovala na logistickom aj materiálnom zabezpečení akcie.

Aj napriek tomu, že v dôsledku reformy verejnej správy z roku 2000 je stav medziobecnej spolupráce nevyhovujúci, hovorca Združenia miest a obcí Michal Kaliňák konštatuje, že mestá a obce boli počas prvého kola testovania mimoriadne súčinné a navzájom spolupracovali. „Mali sme primátorov a starostov, ktorí boli zároveň aj vodiči, logisti, pomáhali si, pokiaľ niekde v susednej obci chýbal materiál alebo technika,“ zhodnotil udalosti uplynulého víkendu Kaliňák.

Potrebuje Slovensko decentralizáciu?

Podľa ministra obrany je debata o decentralizácii legitímna, nemôže sa ale o nej rozhodovať na základe jednej akcie, ktorá je unikátna a doteraz sa podobná nezrealizovala. „Myslím, si že hovoriť o decentralizácii je veľmi správne a niektoré oblasti treba prenechať samosprávam, ale sú oblasti, kde je mimoriadne dôležité, aby ich riadil štát,“ zhrnul Naď.

V uvažovaní o tejto zmene je oveľa odvážnejší prezident ÚMS Rybníček. Testovanie ukázalo, že štát je ešte stále príliš centralizovaný a keby o niektorých veciach rozhodovali regióny, respektíve mestá a obce, fungovali by oveľa efektívnejšie, myslí si.

Vláda by sa podľa neho mala zamyslieť aj nad konštatovaním OECD, ktorá tvrdí, že keby bolo Slovensko oveľa viac decentralizované, jeho HDP by stúplo o 10 %, čo by bolo najviac zo všetkých členských štátov EÚ. Aj pri tomto celoplošnom testovaní sa ukázalo, ako dôležitá je samospráva a ako by bez nej štát nedokázal fungovať.

„Toto je na súčasnej vláde, ako naplní svoj sľub o reforme verejnej správy – nielen samosprávy, ale aj štátnej správy. Podľa mňa by sa táto vláda mala čím skôr dohodnúť, akú krajinu vlastne chce mať. Či silné prirodzené regionálne vlády a územnú samosprávu alebo silnú centrálnu vládu,“ vyhlásil Rybníček.

Neopakujme chyby spred dvadsiatich rokov

Michal Kaliňák zo ZMOS-u v tejto súvislosti upozorňuje na chyby, ktoré sa urobili pri reforme verejnej správy v roku 2000. Tvrdí, že hoci je zmena potrebná, Slovensko nepotrebuje reformy, ktoré na konci dňa mestám a obciam ublížia.

„Musíme si uvedomiť, že pred dvadsiatimi rokmi mestá dostali na svoje plecia zadlžené nemocnice, ktoré boli nútené buď privatizovať, alebo si vziať pôžičky preto, aby zaplatili dlh za štát. Boli nútené ísť do privatizácie verejných služieb, ako sú napríklad komunálne odpady,“ prízvukuje Kaliňák. Reforma z roku 2000 podľa neho nebola o decentralizácii, ale o privatizácii verejných služieb.

„To, čo potrebjeme, je systematická podpora medziobecnej spolupráce, odstupňovanie kompetencií na základe kritérií ako je ekonomická sila obce, ale aj veľkosť samosprávy, a zároveň musíme jasne povedať, že súčasťou modernizácie smaosprávy musí byť výrazná reforma štátnej správy,“ dodáva Kaliňák.

Podľa Rybníčka aj Kaliňáka bude čas hovoriť o decentralizácii potom, ako odznie vlna pandémie, ktorá je aktuálne najdôležitejšou témou a problémom, ktorému Slovensko čelí.

Celú reláciu K veci si môžete vypočuť v archíve RTVS alebo v podcastovej aplikácii Apple Podcasts, Spotify alebo Google Podcasts.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko