Na hlavný obsah

Prvé vakcíny môžeme začať dodávať do konca roka, oznámil BioNTech

Vakcíny proti ochoreniu COVID-19 si od nemeckej firmy objednala EÚ.

Prvé vakcíny môžeme začať dodávať do konca roka, oznámil BioNTech
Vakcína proti ochoreniu COVID-19 v testovacej fáze. Foto: SITA/AP/University of Maryland School of Medicine

Nemecká farmaceutická spoločnosť BioNTech oznámila, že prvé vakcíny proti ochoreniu COVID-19 objednané Európskou úniou môže začať dodávať do konca tohto roka, ak údaje potvrdia, že vakcíny sú bezpečné a účinné. V stredu (11. 11.) o tom informovala tlačová agentúra AP.

Spoločnosť BioNTech so sídlom v nemeckom meste Mainz, ktorá vyvíja očkovaciu látku spolu s americkou spoločnosťou Pfizer, uviedla, že „dodávky sa podľa predpokladu spustia do konca roka 2020 pod podmienkou, že klinické testovanie bude úspešné a vakcínu schvália regulačné úrady“.

Obe spoločnosti tento týždeň v pondelok (9. 11.) oznámili, že na základe výsledkov doterajšieho a ešte neúplného testovania má ich vakcína 90 % účinnosť.

Európska komisia v stredu (11.11.) schválila zmluvu na nákup 200 miliónov dávok s možnosťou požiadať o dodanie ďalších 100 miliónov dávok. Vakcína využíva technológiu mRNA na „vycvičenie“ imunitného systému tak, aby rozoznal koronavírus, zaútočil naň a zneškodnil ho, píše AP.

BioNTech tiež uviedla, že zásoby vakcíny pre EÚ sa vyrábajú v jej zariadení v Nemecku a v podniku Pfizeru v Belgicku. Predstavitelia spoločností Pfizer a BioNTech očakávajú, že v roku 2020 vyrobia do 50 miliónov dávok vakcíny a v roku 2021 až do 1,3 miliardy dávok.

Očkovanie na Slovensku bude zadarmo a nepovinné

Z vakcín, ktoré si objednala Európska únia, má Slovensko nakontrahovaných 2,44 milióna dávok. Vakcíny budú Slovákom k dispozícii zadarmo a očkovanie nebude povinné. Hneď, ako bude vakcína k dispozícii v Európskej únii, Slovensko dostane alikvotnú časť podľa toho, ako je to dohodnuté v prerozdeľovacom mechanizme, uviedol v stredu (11. 11.) minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Slovensko má takto dopredu nakontrahovaných viac ako 17 miliónov vakcín od šiestich rôznych výrobcov a bude ich môcť čerpať podľa toho, ako budú k dispozícii. „Pokiaľ tie vakcíny nebudeme potrebovať, samozrejme, nikto nevie, kedy ktorá vakcína príde, budeme ich dávať do bazáru,“ povedal Marek Krajčí.

Slovensko to už urobilo minulý týždeň s vakcínou od Johnson & Johnson a takto bude pokračovať aj ďalej. Krajčí vysvetlil fungovanie tohto bazáru tak, že každá krajina má nakontrahovaných viac dávok, ako potrebuje. Krajiny zapojené do tohto systému sa môžu rozhodnúť, že už nakontrahovanú dávku nepotrebujú a dajú ju do „koša“, z ktorého môžu iné krajiny tento záväzok prebrať, a tým pádom si vakcínu odkúpia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko