Na hlavný obsah

Remišovej rezort vyčlení na podporu kultúry 1,5 milióna eur

Žiadatelia sa môžu uchádzať o príspevky od 50 000 do 200 000 eur.

Remišovej rezort vyčlení na podporu kultúry 1,5 milióna eur
Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Foto: TASR

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR vyhlásilo výzvu v programe Podnikanie v kultúre, kultúrne dedičstvo a kultúrna spolupráca, ktorý je financovaný z nórskych zdrojov. Na podporu kultúry, umenia a kreatívneho priemyslu je v novej výzve vyčlenených 1,5 milióna €.

„Oblasť kultúry a umenia čelí v čase pandémie veľmi zložitej situácii. Tisícky ľudí nemôžu pre koronakrízu vykonávať svoju prácu a zostali prakticky bez pravidelného príjmu. Štát im už pomáha cez viaceré schémy, ktorých cieľom je zmierniť dopady tejto krízy,“ uviedla vicepremiérka a ministerka Veronika Remišová. Zároveň verí, že prostriedky z aktuálnej výzvy umožnia pracovníkom v kultúre, umení a kreatívnom priemysle prekonať negatívny dosah koronakrízy.

Žiadatelia o grant môžu v tejto výzve dostať príspevok vo výške od 50 000 až do 200 000 eur.

Granty z výzvy budú smerovať do piatich oblastí. Ide o aktivity umeleckých a kultúrnych centier a priestorov venujúcich sa živým vystúpeniam, umelecké a kultúrne podujatia a predstavenia, festivaly či výstavy, priblížil Andrej Ďuríček z odboru komunikácie MIRRI SR.

Ďalej podľa neho poputujú aj na kultúrne, umelecké a vzdelávacie činnosti, písanie, editovanie, produkciu, distribúciu, digitalizáciu a publikovanie hudby a literatúry a do podpory bilaterálnej spolupráce v oblasti súčasného umenia a kultúry s Nórskom, Islandom a Lichtenštajnskom. „Aktuálna výzva je otvorená do 25. februára 2021,“ dodal Ďuríček.

Špecifikom tejto výzvy je podmienka realizácie podporených projektov v partnerstve aspoň s jednou z inštitúcií z prispievateľských štátov – Nórske kráľovstvo, Island, Lichtenštajnsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko