Na hlavný obsah

Rituálom poďakovania bohom znovu otvorili Machu Picchu

Počet turistov obmedzia.

Rituálom poďakovania bohom znovu otvorili Machu Picchu
Znovuotvorenie Machu Picchu. Foto: SITA/AP

Peruánske úrady opätovne sprístupnili ruiny starobylého inkského mesta Machu Picchu. Komplex situovaný vysoko v Andách bol v dôsledku koronavírusovej pandémie uzavretý takmer osem mesiacov, informovala v pondelok (2. 11.) stanica BBC.

Znovuotvorenie historickej pamiatky sprevádzal inkský rituál poďakovania bohom. Novinári a turisti prišli na nedeľňajšiu večernú ceremóniu po 90-minútovej ceste z mesta Ollantaytambo. Komplex bol pri tejto príležitosti špeciálne nasvietený.

Počet turistov na lokalite však z bezpečnostných dôvodov obmedzia na 675 denne, čo predstavuje iba približne 30 percent z kapacity pred vypuknutím pandémie. Vyžadované bude aj dodržiavanie fyzických odstupov medzi návštevníkmi.

Machu Picchu, čo v kečuánčine znamená „stará hora“, je najvýznamnejšou pamiatkou niekdajšej ríše Inkov, ktorá ovládala obrovskú časť Južnej Ameriky zhruba sto rokov pred tým, než si ju v 16. storočí podrobili španielski dobyvatelia.

Ruiny tohto osídlenia – opustené a prerastené vegetáciou – objavil v roku 1911 americký prieskumník Hiram Bingham. V roku 1983 bol komplex vyhlásený za lokalitu Svetového dedičstva UNESCO. Dnes je hlavnou turistikou atrakciou Peru.

Jednému turistovi sa podarilo Machu Picchu navštíviť aj počas uzavretia lokality. Japonec Jesse Katayama za týmto účelom prišiel do Peru v marci, ale dlhodobo tam uviazol v dôsledku pandémie. Úrady mu v októbri umožnili mimoriadnu návštevu komplexu Machu Picchu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet