Na hlavný obsah

Rozbili sme teroristickú bunku, ktorá plánovala útoky, tvrdia ruskí tajní

Teroristi plánovali útoky v Moskve a okolí.

Rozbili sme teroristickú bunku, ktorá plánovala útoky, tvrdia ruskí tajní
Na snímke príslušníci ruskej tajnej služby FSB odvádzajú muža podozrivého z terorizmu. Foto: youtube/ Военный обозреватель

Ruská tajná služba FSB v stredu (25. 11.) uviedla, že rozbila bunku teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Teroristi podľa tajnej služby chceli spáchať útoky v Moskve a okolí, informovala agentúra TASS.

V tejto súvislosti zadržali jednu osobu pôvodom zo strednej Ázie. V mieste bydliska radikálnych islamistov tiež našli podomácky vyrobenú bombu a ďalšie predmety, uviedla FSB. Služba momentálne pokračuje v ďalších prehliadkach.

Podľa FSB prívrženci Islamského štátu do svojich radov verbovali nových členov a podieľali sa aj na financovaní terorizmu.

Jeden sa priznal

FSB zadržala zrejme päť ľudí, z ktorých jeden sa k vine priznal, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na video zverejnené tajnou službou. Podozrivých zadržali v bytoch za asistencie zásahovej jednotky. Jeden zo zadržaných pripustil, že balík, ktorý u neho našli, obsahuje bombu.

https://twitter.com/begehunter/status/1331502356563972097

TASS dodala, že jeden člen bunky – občan jednej zo stredoázijských krajín – bol zadržaný vo Vladimirskej oblasti. FSB zabavila islamistom podomácky zhotovené výbušné zariadenie, ďalšie predmety a dokumenty.

Rusko má skúsenosti s terorom

Tento rok na jar FSB informovala o obdobných zásahoch, ktoré odvrátili teroristické útoky v Jekaterinburgu na Urale a v Krasnodare na juhu Ruska.

Rusko v minulosti zažilo niekoľko veľkých teroristických útokov pripisovaných zvyčajne islamistom zo severného Kaukazu, z ktorých mnohí v predchádzajúcich rokoch odišli bojovať do Sýrie a Iraku.

Pred tromi rokmi si výbuch trhaviny v petrohradskom metre vyžiadal 15 obetí a 60 zranených. Okrem toho zahynul 23-ročný samovražedný atentátnik zo strednej Ázie. K atentátu sa neskôr prihlásila málo známa skupina Prápor imáma Šamila, napojená na teroristickú sieť al-Káida.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet