Na hlavný obsah

Rusi chcú prepis tajného rozhovoru bratov Kaczyňskych, bavili sa tesne pred pádom lietadla

Pri nehode poľského tupoleva v roku 2010 zahynulo 96 ľudí.

Rusi chcú prepis tajného rozhovoru bratov Kaczyňskych, bavili sa tesne pred pádom lietadla
Na archívnej snímke z 10. apríla 2010 hasiči prezerajú vrak havarovaného lietadla pri ruskom meste Smolensk. Foto: TASR/AP

Ruské úrady požiadali Poľsko o vydanie záznamu a prepisu rozhovoru, ktorý viedli prostredníctvom satelitného spojenia vtedajší prezident Lech Kaczyňski so svojím bratom Jaroslawom krátko pred zrútením poľského vládneho lietadla pri Smolensku. Oznámili to v stredu (25. 11.) ruské médiá s odvolaním sa na hovorkyňu federálneho kriminálneho ústredia Svetlanu Petrenkovú. O žiadosti podľa agentúry TASS tiež informovala ruská generálna prokuratúra.

Pri leteckej katastrofe v apríli 2010 prišiel o život poľský prezident a 95 ďalších ľudí na palube. Jaroslaw Kaczyňski, ktorý obviňuje svojich politických odporcov zo zosnovania sprisahania a smrti brata, je šéfom vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a po novom aj podpredsedom poľskej vlády.

„Začiatkom novembra sa v poľských médiách objavila nová informácia čo sa týka katastrofy lietadla poľského prezidenta Lecha Kaczyňského. Podľa nej sa prezidentov brat Jaroslaw spojil s prezidentom cez satelitný telefón doslova niekoľko minút pred pádom lietadla. Záznam rozhovoru je v poľskom vyšetrovacom spise. V rozhovore sa podľa médií preberal jeden z aspektov letu,“ uviedla hovorkyňa s tým, že kriminálne ústredie požiadalo príslušné poľské úrady o právnu pomoc, aby ruskí vyšetrovatelia mohli tieto skutočnosti preštudovať. „Pre ruskú stranu je zásadne dôležité neponechať bez odpovede ani jedinú otázku týkajúcu sa tejto tragédie,“ zdôraznila.

Zamestnanci ruského Ministerstva pre mimoriadne situácie nakladajú 14. apríla 2010 vrak zničeného lietadla poľskej vládnej delegácie, ktoré havarovalo v sobotu 10. apríla 2010 neďaleko Smolensku.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Ani viac ako desať rokov po katastrofe ruské úrady neuzavreli kriminálne vyšetrovanie pádu poľského lietadla. Petrenková však zdôraznila, že o príčine katastrofy nie sú pochybnosti.

Rusi majú jasno

„Všetky údaje zhromaždené ruským vyšetrovaním svedčia o chybách v konaní posádky, ktorá sa rozhodla pokračovať v pristávacom manévri aj pri nulovej viditeľnosti. Potvrdzujú to aj početné znalecké posudky, pri ktorých vypracovaní boli starostlivo preskúmané trosky poľského vládneho lietadla Tu-154M,“ uviedla. Vyhlásila tiež, že Rusko vždy bolo maximálne ústretové k spolupráci a objektívne pri vyšetrovaní.

O rozhovore medzi bratmi Kaczyňskými bezprostredne pred katastrofou informoval začiatkom mesiaca opozičný denník Gazeta Wyborcza s odvolaním sa na bývalého sudcu, ktorý tvrdil, že videl vo vyšetrovacom spise stenografický záznam rozhovoru.

Bol ale označený ako prísne tajný, a tak o jeho obsahu nesmel nič prezradiť. Zaručil sa však, že keby verejnosť spoznala obsah tohto rozhovoru, zmenil by sa jej pohľad na katastrofu a aj na to, „čoho je Jaroslaw Kaczyňski schopný“.

Moskva vinu odmieta

V poľských médiách sa špekuluje, že Jaroslaw Kaczyński naliehal na svoje dvojča v najvyššej funkcii k vydaniu rozkazu pristáť v Smolensku, odkiaľ mala poľská delegácia zamieriť k hrobom tisícov poľských dôstojníkov, ktorých zastrelili v zajatí na jar 1940 na príkaz sovietskeho vedenia. Lietadlo pri pristávaní narazilo do zeme, nikto na palube neprežil.

Ruské vyšetrovanie nehodu prisúdilo chybám poľských pilotov, ktorí sa pokúšali o pristátie za hustej hmly, pod tlakom nadriadených a bez dostatočného výcviku. Podľa skoršieho vyšetrovania v Poľsku časť viny niesli aj ruskí dispečeri. Ruská strana tieto obvinenia odmietla.

Z Varšavy sa ozývalo tiež podozrenie, že nešlo o nešťastie, ale o atentát pripravený domácimi odporcami Kaczyňských, ktorí sa sprisahali s Rusmi. Žiadny dôkaz ale na podporu tejto konšpirácie doteraz nebol predložený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet