Na hlavný obsah

Rusi posielajú do Karabachu vojakov zocelených bojmi na Donbase, tvrdia Ukrajinci

Posádka má dohliadnuť na vyjednané prímerie.

Rusi posielajú do Karabachu vojakov zocelených bojmi na Donbase, tvrdia Ukrajinci
Ruskí mierotvorcovia nastupujú do vojenského lietadla na neznámom mieste v Rusku 10. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Rusko posiela do Náhorného Karabachu vojakov, ktorí nedávno bojovali na Donbase na východnej Ukrajine. Tvrdí to denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na špecializované weby. Rusko sprostredkovalo dohodu o ukončení arménsko-azerbajdžanskej vojny o Náhorný Karabach a jej dodržiavanie má na mieste kontrolovať ruský kontingent o sile 1 960 mužov s 90 obrnenými transportérmi, 380 autami a špeciálnou technikou.

Podľa ruského ministerstva obrany do Náhorného Karabachu už odletelo desať vojenských transportných lietadiel Il-76 s vojakmi a transportérmi 15. samostatnej motostreleckej brigády, ktorá nesie označenie „mierotvorná“.

Ako jediná jednotka ruskej armády je určená na nasadenie v operáciách na presadenie či udržanie mieru, a to aj v rámci síl pôsobiacich pod vlajkou OSN.

Táto jednotka, ktorej základňa je v Samare, sa na jar 2014 „ukázala pri obsadení Krymu a podieľala sa aj na okupácii časti Donbasu„, uviedol ukrajinský denník s tým, že o tejto skutočnosti existujú početné dôkazy.

https://twitter.com/SlavaIntel/status/1326045135637901312

Príslušníci tejto brigády sa podľa gruzínskeho bádateľa Irakliho Kochamidzeho tiež zúčastnili krátkej rusko-gruzínskej vojny o separatistické oblasti Južné Osetsko a Abcházsko v auguste 2008.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet