Na hlavný obsah

Rusko prijalo odvetné sankcie proti Nemecku a Francúzsku

Krajiny sa stali terčom ruských sankcií za to, že iniciovali postihy Moskvy.

Rusko prijalo odvetné sankcie proti Nemecku a Francúzsku
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Ruské sankcie, prijaté v odvete za západné sankcie v prípade otravy ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, sa dotknú najvyšších úradov šéfov nemeckého a francúzskeho štátu, uviedol vo štvrtok (12. 11.) ruský minister zahraničných vecí Segej Lavrov. Európska únia v októbri na podnet Francúzska a Nemecka prijala sankcie proti ruským predstaviteľom v blízkom okolí prezidenta Vladimira Putina.

„Pretože lokomotívou sankcií EÚ pre Navaľného bolo Nemecko a pretože tieto sankcie sa priamo týkajú vedúcich spolupracovníkov kancelárie ruského prezidenta, naše odvetné sankcie budú zrkadlové. Už boli prijaté a čoskoro ich oznámime našim nemeckým a francúzskym kolegom,“ povedal Lavrov.

Na zozname vypracovanom na základe nemeckého a francúzskeho návrhu sú osoby, ktoré EÚ viní z použitia nervovoparalytickej látky novičok. Práve tou bol podľa Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) Navaľný v Rusku v auguste otrávený.

Na zozname sa ocitli aj riaditeľ tajnej služby FSB Alexander Bortnikov, vedúci prezidentského úradu pre vnútornú politiku Andrej Jarin, námestník personálneho riaditeľa úradu Segej Kirijenko či Putinov zástupca pre sibírsky región Sergej Meňajlo. Postihy sa vzťahujú aj na námestníka ministra obrane zodpovedného za výskum Pavla Popova či námestníka zodpovedného za vojenskú výzbroj Alexeja Krivoručku. Sankcie EÚ uvalila aj na ruský štátny chemický výskumný ústav, ktorý novičok vyvinul.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko