Na hlavný obsah

Situácia vo Vranovskom okrese sa začína podobať nedávnej Orave

Hygienici chcú v regióne zaviesť prísnejšie opatrenia.

Situácia vo Vranovskom okrese sa začína podobať nedávnej Orave
Na snímke pracovníčka Centra sociálnych služieb AMETYST v ochrannom odeve v obci Tovarné v okrese Vranov nad Topľou. Foto: TASR

Počet obyvateľov pozitívne testovaných na nový koronavírus v okrese Vranov nad Topľou neustále rastie. „Pomer pozitívnych z počtu testovaných je viac ako 30 percent už niekoľko dní po sebe,“ povedala v stredu (18. 11.) pre médiá regionálna hygienička Ľudmila Rosiarová po zasadnutí bezpečnostnej rady okresu. Najhoršia má byť situácia v Centre sociálnej starostlivosti (CSS) Ametyst v obci Tovarné, a tiež u obyvateľov obce Zámutov.

Ako uviedla, v CSS Ametyst je aktuálne s pozitívnym výsledkom testov na ochorenie COVID-19 spolu 150 osôb, z toho 45 zamestnancov. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) naďalej v testovaní v centre pokračuje. „Dnes sme začali testovať rodinných príslušníkov a iné kontakty zamestnancov,“ ozrejmila.

Pozrite si reportáž RTVS:

Podľa Rosiarovej ďalších slov je ďalším ohniskom výskytu ochorenia obec Zámutov, kde sa nový koronavírus vyskytol u obyvateľov rómskej osady, ale aj u majoritného obyvateľstva. Vážna je ale podľa nej situácia v rámci celého okresu. „Prešli sme do takej situácie, ako boli pred dvoma, troma týždňami Bardejov a Orava. Fakt sa to šíri veľmi rýchlo,“ zhodnotila.

RÚVZ preto na území celého okresu neodporúča otvárať kiná či usporadúvať iné spoločenské podujatia. „Pokiaľ ide o bohoslužby, bolo by vhodné nechať to na úrovni, ako bola predtým, prípadne obsadiť jednu tretinu chrámov tam, kde je situácia trošku lepšia,“ doplnila s tým, že v obciach, kde je epidemiologická situácia horšia, bude RÚVZ aktuálne platné opatrenia sprísňovať vyhláškou.

Hygienici tiež zvažujú obmedzenie prevádzky škôl v rámci okresu, Rosiarová však konkrétne opatrenia nateraz špecifikovať nevedela. „Je potrebné obmedziť kontakty, obmedziť pohyb ľudí,“ uzavrela.

Pomohli by dáta z plošného testovania

Podľa prednostu okresného úradu vo Vranove nad Topľou Alfonza Kobielského by situácia v okrese, kde v začiatkoch druhej vlny pandémie evidovali mizivý počet pozitívne testovaných obyvateľov, nemusela byť aktuálne taká vážna, ak by sa efektívne využili výsledky z celoplošných testovaní.

„Výstup celoplošného testovania, ktoré bolo v dvoch týždňoch po sebe, sa nedostal tým ľuďom, ktorí by mohli ovplyvniť to, aby tí pozitívni nám nechodili po dedinách, po mestách,“ uviedol, pričom poukázal na situáciu v Zámutove, kde, podľa jeho mienky, obyvatelia marginalizovanej komunity nedodržiavali domácu izoláciu aj napriek tomu, že by tak po výsledkoch antigénového testovania urobiť mali.

Štvrté kolo plošného testovania sa podľa slov vedúceho odboru krízového riadenia okresného úradu Pavla Molčana týka 18 obcí Vranovského okresu. Ich obyvatelia sa budú môcť dať dobrovoľne otestovať na jednom z ôsmich odberových miest, ktoré na tento účel zriadia. Ako v tejto súvislosti doplnil, obyvatelia sa aktuálne môžu dať antigénovými testami otestovať v areáli vranovskej nemocnice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny