Na hlavný obsah

Škótsko chce v blízkom čase druhé referendum za nezávislosť

V roku 2014 nehlasovali Škóti za odchod zo Spojeného kráľovstva.

Škótsko chce v blízkom čase druhé referendum za nezávislosť
Škótska premiérka Nicola Sturgeonová počas prejavu v Edinburghu,

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová povedala, že chce usporiadať druhé referendum o nezávislosti Škótska „už v budúcom roku“. Informoval o tom denník The Times. Plebiscit o odtrhnutie od zvyšku Spojeného kráľovstva sa v krajine konal už v roku 2014, ústredná vláda v Londýne je proti novému hlasovaniu.

Predsedníčka Škótskej národnej strany (SNP) predpokladá, že sa hlasovanie uskutoční na začiatku mandátu budúceho škótskeho parlamentu. Voľby sa budú konať v máji 2021. „Škótsko by malo dostať príležitosť vybrať si, či sa stane nezávislým, a to skôr v počiatočnej než v neskoršej fáze mandátu budúceho parlamentu,“ vyhlásila v televízii ITV Border. Dodala, že konkrétnejšie časové rozmedzie plánuje oznámiť pred voľbami.

https://twitter.com/ForeignC/status/1332239682286088192

Škóti v roku 2014 rozhodli pomerom 55 ku 45 percentám hlasov pre zotrvanie vo zväzku s Anglickom, Walesom a Severným Írskom. Odchod Británie z Európskej únie aj reakcia vlády v Londýne na pandemickú krízu však medzi obyvateľmi Škótska posilnili volanie po samostatnosti.

Posledných 14 prieskumov verejnej mienky uskutočnených od marca ukázalo, že Škóti by sa vyslovili za nezávislosť, pripomína The Times. SNP podľa sondáže takisto zaznamená dobrý výsledok vo voľbách. O priazeň voličov sa v nich chce okrem iného uchádzať prísľubom, že usporiada ďalšie referendum.

Britský premiér Boris Johnson tvrdí, že referendum z roku 2014 bolo jednoznačné, malo by sa rešpektovať a žiadne ďalšie by sa v blízkej budúcnosti konať nemalo. Uviedol tiež, že chce zbrániť prenosu právomoci vypísať referendum z britského na škótsky parlament.

Škótsko je rovnako ako Anglicko, Wales a Severné Írsko súčasťou Spojeného kráľovstva. Má ale vlastný zákonodarný zbor a vládu, ktorá má isté obmedzené právomoci. Podobný typ samosprávy majú aj Walesania a Severní Íri. Záležitosti Anglicka spravuje ústredná vláda v Londýne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet