Na hlavný obsah

Slováci z firmy Axon zmapovali slabé miesta koronavírusu a vytvorili protilátky

Ich účinnosť úspešne otestovali.

Slováci z firmy Axon zmapovali slabé miesta koronavírusu a vytvorili protilátky
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovenská biotechnologická spoločnosť Axon Neuroscience vytvorila protilátky, ktoré dokážu zabrániť množeniu koronavírusu. Ich účinnosť úspešne otestovali na živom víruse v spolupráci s Virologickým ústavom Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV).

„Počas vývoja vakcíny sa nám podarilo pripraviť protilátky, ktoré sme používali na mapovanie zraniteľných miest vírusu. Niektoré z nich dokázali kompletne eliminovať vírus a preukázali tak svoj terapeutický potenciál. Ich účinnosť sme potvrdili v niekoľkých ďalších koncepčne odlišných testoch, ktoré sme vyvinuli na našom pracovisku. V ďalšom kroku sa sústredíme na proces humanizácie a následne by sme začali výrobný proces. Tieto kroky sú nevyhnutné pre začiatok klinického skúšania,“ vysvetlil vedecký riaditeľ Axonu Norbert Žilka.

Test v špeciálnom laboratóriu

Na pracovisku Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV sa účinnosť vybraných kandidátových protilátok skúša priamo na živom víruse SARS-CoV-2, ktorý sa množí na bunkových kultúrach. Výsledky týchto testov ukázali, že protilátky dokázali účinne zabrániť interakcii vírusu s hostiteľskou bunkou a zamedziť jeho množeniu.

Test musí prebiehať v špecializovanom laboratóriu s úrovňou biologickej bezpečnosti 3 (BSL3).

„Štúdia prebieha v striktne zaslepenom móde, takže od kolegov dostávame len očíslované vzorky, ktoré následne vyhodnocujeme z hľadiska ich schopnosti neutralizovať vírus, teda schopnosti zabrániť vírusu v infekcii buniek. U viacerých takýchto zaslepených vzoriek sme pozorovali veľmi jednoznačnú neutralizačnú aktivitu,“ priblížil Boris Klempa zo SAV.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko