Na hlavný obsah

Slovenské hotely sú na kolenách, situácia je kritická najmä v mestách

Bratislave hrozí, že jej centrum ostane prázdne a zatvorené aj po odznení pandémie.

Slovenské hotely sú na kolenách, situácia je kritická najmä v mestách
Na snímke zatvorené bratislavské prevádzky obchodov a služieb počas čiastočného obmedzenia pohybu na Slovensku. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Opatrenia proti šíreniu koronavírusu sa od začiatku pandémie najvýraznejšie dotýkali cestovného ruchu. Vládna podpora, zavedená či už počas prvej, alebo druhej vlny koronakrízy, nie je podľa podnikateľov dostatočná. Konštatuje to Asociácia hotelov a reštaurácii Slovenska (AHRS) v spolupráci s Inštitútom stredoeurópskych štúdií Istro – Analytica, ktorá na základe prieskumu hovorí o poklese zamestnanosti v sektore počas prvej vlny o 30 % a o ďalších 17 % počas druhej vlny, čo tvorí celkovo 36 000 zamestnancov.  

Generálny manažér AHRS Marek Harbuľák sa obáva, že tento scenár sa naplní a ku koncu roka prídu tisíce ľudí o prácu. „Dnes už vieme, že potreba zdrojov je oveľa väčšia na to, aby sme vedeli udržať zamestnancov v pracovnom pomere, pretože aj v tomto období máme takmer nulové tržby,“ uviedol v relácii K veci na Rádiu Slovensko Hrabuľák. Pomoc od štátu podľa neho nie je zlá, ale je nedostačujúca.

Najvýraznejšie sa koronakríza podpísala pod situáciu v mestských hoteloch. „Sú na tom oveľa horšie, ako hotely v horách alebo pri iných prírodných atrakciách. Bratislavské hotely, ktoré vôbec ostali otvorené, hlásia väčšinou pokles tržieb o 90 %,“ uviedla Soňa Svoreňová z bratislavskej organizácie cestovného ruchu – Bratislava tourist board. Ľudia, ktorí sa aj v aktuálnej situácii rozhodnú pre dovolenku, si podľa nej častejšie vyberú pre trávenie času prírodu, keďže zatvorením rozličných prevádzok a služieb stráca koncept mestských dovoleniek zmysel.

Krach hrozí trom štvrtinám hotelov v hlavnom meste, myslí si Svoreňová. „Čo s nimi bude? Celá ekonomika ide do recesie, čiže si neviem predstaviť, čo sa s týmito budovami udeje. Čo bude po ich krachu, to neviem,“ dodáva. Bratislave podľa nej hrozí budúcnosť podobná americkému Detroitu a teda, že centrum mesta ostane v podstate vyprázdnené. „Už teraz, keď chodíte po uliciach, tak vidíte, ako sa stále častejšie objavujú cedule „na prenájom“ na prevádzkach bývalých reštaurácií a gastro zariadení. Obávam sa, že podobná situácia môže nastať aj s hotelmi a keď si zoberieme, koľko veľkých hotelov máme v centre mesta, tak sa to zrejme veľmi negatívne podpíše na vzhľade celej Bratislavy,“ dodala Svoreňová.

Celú reláciu K veci si môžete vypočuť v archíve RTVS alebo v podcastovej aplikácii Apple Podcasts, Spotify alebo Google Podcasts.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika