Na hlavný obsah

Slovensko-český tím lekárov zrealizoval multiorgánový odber

Pri náročnom zákroku odobrali naraz tri orgány.

Slovensko-český tím lekárov zrealizoval multiorgánový odber
Univerzitná nemocnica Bratislava zverejnila na facebooku snímky z multiorgánového odberu priamo z operačnej sály. Foto: Facebook/Univerzitná nemocnica Bratislava

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) cez víkend 28. a 29. novembra zrealizovala multiorgánový odber, vďaka ktorému dostali šancu na lepší život štyria ľudia. V Nemocnici Ružinov sa stretli tri tímy odborníkov zo Slovenska a Českej republiky. Darcovi úspešne odobrali pľúca, pečeň a obličky. Pľúca boli transportované do Fakultnej nemocnice Motol v Prahe, kde sú transplantovaní aj slovenskí pacienti. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa UNB Eva Kliská.

„Darcovský a transplantačný program orgánov výrazne utrpel v prvej vlne pandémie COVID-19 a po náročnom reštarte sme sa na začiatku druhej vlny sústredili na vytvorenie bezpečných podmienok pre pokračovanie odberov orgánov a transplantácií. S podporou zo strany vedenia UNB sme zabezpečili prísne protiepidemické opatrenia a nastavili proces manažmentu darcov orgánov, ako aj príjemcov na transplantáciu,“ uviedla hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre orgánové transplantácie a zástupkyňa prednostu Urologickej kliniky pre transplantácie obličiek Zuzana Žilinská.

Ako dodala, bratislavské transplantačné centrum v Nemocnici akad. L. Dérera ako jediné na Slovensku neprerušilo počas druhej vlny pandémie COVID-19 odberový a transplantačný program ani na jeden deň. Ponúklo tiež pomoc transplantačným centrám s horšou situáciou a pozastaveným programom.

„Bratislavské transplantačné centrum i naďalej zachraňuje životy a vo svojej činnosti pokračuje napriek druhej vlne pandémie. Dokazujú to aj čísla, ktoré hovoria, že minulý rok sme mali 26 darcov, tento rok je to zatiaľ tiež 26 darcov, čo znamená, že transplantačný program nebol v čase druhej vlny nijako obmedzený,“ uzavrela hovorkyňa UNB.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko