Na hlavný obsah

Smer prístav. Turci pred samitom stiahli prieskumnú loď, ktorá dráždi Grécko i Úniu

Na samite EÚ hrozí prijatie sankcií voči Turecku.

Smer prístav. Turci pred samitom stiahli prieskumnú loď, ktorá dráždi Grécko i Úniu
Na snímke Oruc Reis, turecké prieskumné plavidlo. Foto: SITA/AP

Turecká loď Oruc Reis, ktorá vykonáva v Stredozemnom mori vo vodách nárokovaných aj Gréckom prieskum ťažby, sa vrátila do prístavu. Informovala o tom v pondelok (30. 11.) agentúra Reuters. Stalo sa tak necelé dva týždne pred samitom Európskej únie, na ktorom hrozí prijatie sankcií voči Turecku za jeho prieskum vo východnom Stredomorí. Podobná situácia nastala aj pred októbrovým samitom, kedy Ankara tiež loď stiahla do prístavu, neskôr ju však poslala späť na more.

Turecké ministerstvo energetiky oznámilo, že loď Oruc Reis, ktorá začala prieskum 10. augusta, dokončila misiu, pozbierala dáta a vrátila sa do prístavu Antalya. Táto loď operovala okrem iného v oblasti gréckeho ostrovčeku Kastellorizo, ktorý leží len asi tri kilometre od tureckého pobrežia.

Podľa údajov spoločnosti Refinitiv kotvila Oruc Reis v pondelok ráno v tureckom prístave Antalya, vo východnom Stredomorí ale zostávajú ďalšie dve turecké prieskumné lode – Yavuz, ktorá operuje pri južnom pobreží Turecka, a plavidlo Barbaros Hayreddin Pasa, ktoré vykonáva prieskum južne od Cypru.

Rozhovory doteraz neobnovili

Napätie medzi historickými rivalmi Tureckom a Gréckom sa tento rok v lete zostrilo v súvislosti s prieskumom ťažby ropy a zemného plynu vo východnom Stredomorí.

Už niekoľko rokov sa tieto dva členské štáty NATO sporia aj o právo na ťažbu v oblasti okolo Cypru, ktorý je štyri desiatky rokov rozdelený na grécku a tureckú časť. Severocyperskú tureckú republiku ale uznáva len Ankara, grécka časť je členom Európskej únie.

Na snímke turecké prieskumné plavidlo Oruc Reis (uprostred) v Stredozemnom mori.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Tento rok v septembri svitla nádej na upokojenie sporu, keď Ankara a Atény ohlásili, že obnovia rokovania o nárokoch na prieskum a ťažbu v Stredomorí. Rozhovory, prerušené v roku 2016, ale zatiaľ neobnovili.

Samit sa začne 10. decembra

Samit EÚ sa začiatkom októbra uzniesol, že v prípade pokračovania nelegálnych prieskumných aktivít potrestá Ankaru sankciami. Turecko uznesenie kritizovalo a neskôr do sporných vôd opäť vyslalo plavidlo Oruc Reis.

Ďalší samit EÚ v polovici októbra znovu odsúdil ťažobný prieskum Turecka v sporných vodách a šéf Európskej rady Charles Michel povedal, že Ankara má čas zmeniť postoj do decembra, kedy samit zváži ďalšie kroky. Lídri EÚ majú rokovať 10. a 11. decembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet