Na hlavný obsah

Štátna poisťovňa dostane ďalšiu finančnú injekciu

V októbri putovalo do VšZP 100 miliónov eur.

Štátna poisťovňa dostane ďalšiu finančnú injekciu
Foto: TASR/ Martin Baumann

Štát dofinancuje Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) ďalšími 98 miliónmi eur. Materiál na rokovanie vlády predložilo ministerstvo zdravotníctva po dohode a súhlase ministerstva financií. Návrh podľa rezortu zdravotníctva zohľadňuje ekonomické požiadavky tejto akciovej spoločnosti.

Základné imanie sa má zvýšiť upísaním nových akcií, a to vo forme peňažného vkladu prostredníctvom štátnych finančných aktív.

Posilnenie kapitálu je podľa rezortu efektívny spôsob ako flexibilne reagovať na krízové situácie, ktorým v súčasnosti je alebo môže byť VšZP vystavená, napríklad epidémie či pandémie. „Zároveň je cieľom a prioritou jediného akcionára spoločnosti VšZP, a.s., ktorým je Slovenská republika, záujem, aby najväčšia zdravotná poisťovňa v Slovenskej republike zabezpečovala najvyššiu mieru zdravotnej starostlivosti pri súčasnej najširšej sieti zmluvných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Začiatkom októbra kabinet schválil dofinancovanie VšZP sumou 100 mil. eur. Základné imanie štátnej poisťovne sa malo podľa návrhu ministerstva zdravotníctva pôvodne zvýšiť o 300 mil. eur. „Som veľmi rád, že pôvodná suma 300 miliónov eur klesla na 100 miliónov, napriek tomu sme sa pri tomto hlasovaní zdržali, preto, lebo to nepovažujeme za správne,“ uviedol vtedy minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika